Viliam Buchert: Předpokládám, že se státní zástupce Šaroch v kauze Čapí hnízdo zase odvolá

15. února 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Viliam Buchert. (Foto: se souhlasem V. Buchert)

Hostem Press klubu byl hlavní editor magazínu Reflex Viliam Buchert, který celou dobu sleduje soud s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Právě ve středu ho soud znovu zprostil viny. Jak toto rozhodnutí vnímá Buchert? To prozradil v rozhovoru.

Ve středu se konal soud v kauze Čapí hnízdo s Andrejem Babišem a jeho někdejší poradkyní Janou Nagyovou. Oba je nepravomocně osvobodil. Skutek týkající se padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách nebyl podle něj trestným činem. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají a bývalý premiér dlouhodobě označuje kauzu za politicky motivovanou.

Podle Bucherta je rozsudek soudu pro Andreje Babiše skvělou zprávou. “Protože se to dá využít dobře v kampaních. Letos nás čekají troje volby. Příští rok velké sněmovní. Předpokládám, že se státní zástupce Šaroch zase odvolá. Takže to může ještě nějakou dobu trvat. Babiš se celou dobu vydává za oběť, tak si myslím, že v tomto případě mu to pomůže,” uvedl.

Pro veřejnost je to ale zpráva s pachutí. “Babiš je bohatý člověk, má dobré právníky. To tak bývá, že pak je těžké někoho odsoudit za takové činy… Myslím si, že ten podnik byl vyveden z Agrofertu. Dotaci vrátil v roce 2018. Proč ji teda vrátil, když je všechno v pořádku? Takže nějaká pachuť tam je a myslím, že soud se dal čekat,” řekl hlavní editor magazínu Reflex. “Vyšší soud, který to vrátil k dnešnímu projednávání, tvrdil, že nebyly rozvedeny některé důkazy, nebo že byly provedeny tendenčně.”

Středeční jednání oproti minulým bylo o dost klidnější a Andrej Babiš ani nepočkal na vynesení rozsudku. Státní žalobce Jaroslav Šaroch i advokáti si nechali lhůtu na případné odvolání. Pokud by ho podali, případem by se znovu zabýval odvolací vrchní soud.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme