Žáci ve školách roušky ještě nesundají. V pondělí bude Vojtěch jednat s Plagou a hygieniky

4. června 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Povinnost pro žáky mít kvůli koronaviru zakrytý nos a ústa při výuce v pondělí neskončí, řekl v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v České televizi (ČT). Možnost zrušení povinnosti od pondělí zmínil počátkem tohoto týdne ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vojtěch uvedl, že s Plagou a hygieniky by měl v pondělí znovu jednat, záležet bude na vývoji epidemiologické situace.

Vojtěch dříve navrhoval, aby povinnost roušek a respirátorů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku. “V pondělí nikoliv, myslím si, že v pondělí se s panem ministrem školství uvidíme a společně s hygieniky, s paní hlavní hygieničkou (Pavlou Svrčinovou) to budeme probírat,”odpověděl Vojtěch na otázku, zda i v pondělí budou muset žáci roušky nosit dál.

“V průběhu příštího týdne v tomto směru budeme chytřejší,” řekl Vojtěch. Připomněl, že od počátku tohoto týdne vláda dál rozvolnila opatření proti šíření nákazy a s vyhodnocením této změny bude dobré počkat dva týdny.

Roušky by žáci podle Plagova pondělního vyjádření i po případném zmírnění pravidel asi nadále museli nosit na chodbách či v šatnách škol. Svrčinová dříve uvedla, že vláda by o odložení ochrany dýchacích cest ve školách mohla rozhodnout asi dva týdny po 24. květnu, tedy právě příští týden. Návrh k odložení roušek ve školách, alespoň pro menší děti, chtěl již dříve nadnést premiér Andrej Babiš (ANO).

Roušky by žáci podle Plagova pondělního vyjádření i po případném zmírnění pravidel asi nadále museli nosit na chodbách či v šatnách škol. Svrčinová dříve uvedla, že vláda by o odložení ochrany dýchacích cest ve školách mohla rozhodnout asi dva týdny po 24. květnu, tedy právě příští týden. Návrh k odložení roušek ve školách, alespoň pro menší děti, chtěl již dříve nadnést premiér Andrej Babiš (ANO).

V úterý možná přijde změna

Žáci by možná od příštího úterý nemuseli nosit roušky při výuce ve třídě. Rozhodnout by se mělo podle vývoje epidemie nejpozději příští pondělí. Roušky by pak asi nadále zůstaly na chodbách či v šatnách škol. Po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem to řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Jeho vyjádření ČTK poskytla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Do konce školního roku by se podle Plagy školy měly dozvědět, jak to bude s testováním žáků od září.

“Já pevně věřím (…), že aspoň při frontální výuce žáci roušky ještě do konce školního roku nebudou muset mít. S tím, že chápu, že ve společných prostorách je ten požadavek ministerstva zdravotnictví pochopitelný. Ale myslím si a mám takový příslib pana ministra Vojtěcha, že nejpozději příští pondělí na základě konkrétních dat si opět sedneme a v ideálním případě od příštího týdne, od příštího úterka by ta povinnost nosit roušky při frontální výuce ve třídě být nemusela,” uvedl ministr školství. Vyhodnocení chce nechat na ministerstvu zdravotnictví.

Staronový ministr Vojtěch minulý týden uvedl, že rušit povinnost nosit roušky a respirátory ve školách do prázdnin už nechce. “Je to to nejzákladnější hygienické opatření. Zavedením povinnosti respirátorů se situace začala zlepšovat, je to efektivnější ochrana než látkové roušky,” řekl.

Testování dětí bude pokračovat i v září

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dříve uvedla, že vláda by o odložení ochrany dýchacích cest ve školách mohla rozhodnout asi dva týdny po 24. květnu, což bude příští týden. Návrh k odložení roušek ve školách, alespoň pro menší děti, chtěl již dříve nadnést premiér Andrej Babiš (ANO) .

Vojtěch také minulý týden uvedl, že počítá s pokračováním testování dětí na covid-19 i po zářijovém zahájení nového školního roku. Plaga to dnes uvítal. Ministerstvo zdravotnictví podle něj nyní musí ještě prověřit kapacity laboratoří, aby nebyl problém s logistikou.

Představa je taková, že by se po návratu z dovolených konalo screeningové testování na jednotlivých školách. Nejdříve by měl být na řadě první stupeň, kam chodí děti, pro jejichž věkovou skupinu zatím nebudou dostupné vakcíny proti covidu-19, řekl. Dodal, že očekává, že se školy dozví postup pro zářijové testování do 30. června, aby měly dost času se na vše nachystat.

Většina škol dosud používá antigenní testy, které jim zajistil stát. Jsou levnější a ukážou výsledek na místě, podle odborníků jsou ale také méně spolehlivé než PCR testy. Pokud se škola rozhodla přejít na PCR testy s výsledky z laboratoře, stát jí za jeden kus proplatí zpětně 200 korun.

Zprávy - další články

Doporučujeme