Josef Maršálek: Královna Alžběta II. dezerty svým psům. V Paláci není prostor kreativitu

23. listopadu 2023·Celebrity·Barbora Turková

Josef Maršálek (Zdroj: Profimedia)

Cukrář, pekař, porotce soutěže Peče celá země, autor mnoha knih a nově také účastník taneční soutěže StarDance.

Má sladký život, ale není to jen o tom, že je cukrář a pekař. Svému snu obětoval Josef Maršálek všechno, ale nic by zpětně nezměnil. Chutě se mu nemění, stále miluje babiččinu žemlovku nebo bramborové placky. „Měl jsem experimentální etapu, ale pak jsem zjistil, že jsem byl třeba ve třech restaurací a přišlo mi, že se jídla hodně podobala. Je to sice krásné, moc dobré, ale je to takové prázdno,” říká Maršálek s tím, že jeho zvláštnost je to, že si k jídlu čichne. Dodává, že postupem času také zredukoval obsah spíže. „Už doma nemám 30 čokolád, ale 3. Když potřebuji dohnat chuťový profil, tak nemusím kupovat další, ale dodám to tam jinak. Chce to mít zkušenosti.” Sám přiznává, že ho pořád baví vařit i péct, i když času teď moc není. „Většina práce se udělala u nás doma, hrozně mě to baví. Na poslední knize Čokoláda se spotřebovalo 180 kg ingrediencí, z čehož upečete třeba 200 kilo produktu, který během pěti šesti dnů musí někdo sníst. Lidé okolo nás dostávali čokoládové bonboniéry, protože jsem potřeboval místo na jiné věci. Pečení je můj život, narodil jsem se pro to.

View this post on Instagram

A post shared by J O S E F • M A R Š Á L E K (@marsalekjosef82)

Do roku 2019 ho tady v Česku prakticky nikdo neznal, všechno se změnilo až soutěží Peče celá země. Čtrnáct let strávil v zahraničí, byl v Anglii, kde si na jeho dezertech pochutnávala britská královská rodina. „V Buckinghamském paláci není moc prostor pro ohromení, je to jedna z nejvíce klasických institucí na planetě, které mají striktně daná pravidla. Byl jsem tam jako brigádník a na starosti sem měl sekci odpoledního čaje. Dělal jsem britské scones. Brigáda ale skončila ve chvíli, kdy jsem zjistil, že je nejí královna, ale drobí je svým psům. Šel jsem tam zalepit sekci za někoho, ani jsem neuvažoval nad tím, že bych tam chtěl zůstat. Ani jsem tam nechtěl zůstat, není tam čas pro kreativitu. Cukráři, kteří tam byli skoro celý život, tam dělali jeden a ten samý dort pořád dokola, protože byl její oblíbený,” vysvětluje Maršálek, který se na akcích pro královskou rodinu potkal třeba v tu dobu s princem Charlesem, princeznou Annou nebo Camillou.

Nabídku na StarDance jsem nejprve odmítnul

Po Anglii si zkusil pracovat v Indii a pak se vrátil do Česka. Volal mu kreativní producent z České televize s nabídkou porotce v Peče celá země. „Věděl jsem, že to chci. Nevěděl jsem, jak to dopadne, ale věděl jsem, že je to příležitost.” Pořad Peče celá země byl velmi úspěšný a finále sledovalo milion a půl lidí. Z Josefa Maršálka byla hvězda a jak sám prozrazuje, to, že ho jednou pozvou do StarDance, mu předpovídal jeho partner Petr. „Říkal jsem mu, ať na to zapomene, proč by tam zvali nějakého Maršálka s větrníkem? A nakonec pozvali.” Maršálek nejprve pozvání odmítl. „Pozvání přišlo v květnu 2021, když jsme natáčeli Peče celá země. Na natáčení přijel generální ředitel a přivezl s sebou kreativní producentku StarDance. Nechtěl jsem, aby mi to nabízeli, já věci nerad odmítám. Říkal jsem jí, že jsou lidé, co to budou milovat a je to jejich vysněný projekt. Argumentovali jsme tam 21 minut a ukončili s tím, že se mi ozve v srpnu, říkal jsem jí ať mi nevolá. A ona zavolala.

I tak svého rozhodnutí známý cukrář nelitoval. „V tanečních jsem byl, našetřil jsem si na to peníze, protože rodiče nebyli v pozici, aby mi to mohli zaplatit. Já jsem tam ale chtěl,” vzpomíná Maršálek, který měl v minulosti možnost se podívat i na finále posledních dvou řad. „Z pozice diváka jsem věděl do čeho jdu. První díl žádná tréma nepřišla, výhoda toho byla, že jsem to ten den tancoval po páté a všichni ze štábu to už viděli. Na druhý díl přišel úplně nový pocit, protože to byl stý díl a bylo tam sto osobností, kteří si tím parketem prošli. A ti jediní ví, co to všechno obnáší a jedině oni vám mohou radit. Než jsem šel na parket, tak ve mně byly kombinace vděku a toho, že to chcete všem ukázat. Umístění neřeším, chci si to užít,” komentuje známý cukrář Josef Maršálek, který ani nechce odhadovat, jak dlouho ještě vydrží. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

 

Celebrity - další články

Doporučujeme