26. června se konal poslední koncert Presleyho. Divokého, provokativního a rozvlněného Elvise byste na pódiu tehdy hledali těžko

26. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Elvis Presley. (Foto: Profimedia)

Králové ne vždy odcházejí s grácií. To platilo i pro rokenrolového. Divokého, provokativního a rozvlněného Elvise Presleyho bychom na pódiu při jeho posledním koncertě hledali těžko. Ten se konal 26. června 1977 v Indianapolis, necelé dva měsíce před jeho smrtí.

Snad nikdo neovlivnil svět populární hudby jako Elvis Presley. Jeho příběh je zhmotněním amerického snu. Pocházel z městečka Tupelo z Mississippi a byl z chudých poměrů. Ve škole moc nevynikal a hudbu využíval spíše proto, aby se začlenil do kolektivu. Zlom přišel ve chvíli, kdy se s rodinou odstěhoval do Memphisu, kde nasával v ulicích černošské rhythm and blues.

Když mu bylo osmnáct let, zašel do místního studia a nahrál populární balady My Happiness a That’s When Your Heartaches Begin. Prý chtěl otestovat, jak jeho hlas zní. Černošská hudba v bílém podání ale učarovala majitele studia, který s ním nahrál ještě několik skladeb.

Pak už to šlo rychle. Elvis vtrhl do konzervativních 50. let jako lavina. Unikátní byl nejen jeho zpěv, ale i způsob vystupování. Zejména jeho trhavé pohyby a výrazné šaty provokovaly starší generaci. Teenageři ho ale milovali a popularita Elvise rostla. Na světové výsluní ho dostaly zejména schopnosti manažera Toma Parkera.

Jeho hudební působení přerušilo ke konci 50. let povolání do vojenské služby a když se v roce 1960 vrátil zpět, rokenrolová muzika už byla na ústupu. Elvis se proto rozhodl pro jinou dráhu, filmovou. Na ní setrval osm let, během kterých natočil kolem tří desítek filmů. Nejednalo se ale o žádná mistrovská díla.

V roce 1968 vrátil k hudbě. Comeback krále rokenrolu byl velkolepý. Na stanici NBC mu věnovali celý pořad 68 Comeback Special. Střemhlav se vrhl i do koncertování a opět se dostal na přední příčky hitparád. Náročné turné se podepisovalo na jeho zdraví. Slávu postupně nezvládal a trpěl i jeho vztah s manželkou Priscillou. S tou se nakonec v říjnu 1973 rozvedl.

Elvisovo poslední turné začalo 17. června 1977 ve Springfieldu. Už tady se představil divákům tlustý, zpocený, bledý a bez elánu. Jinak to nebylo ani při jeho posledním koncertu v Indianapolis. Během vystoupení měl problémy s pohybem, dechem i texty. Přesto si od diváků vysloužil dlouhé potlesky.

Na zpěváka byl tehdy smutný pohled, ale nic nenasvědčovalo tomu, že jeho život brzy vyhasne. K tomu došlo 16. srpna 1977. Mnozí věří že zemřel na předávkování drogami, oficiální verze se ale přikláněla k tomu, že příčinou smrti byl srdeční infarkt.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme