Bez vody, krmení a pohybu. Muž krutým způsobem utýral svého psa k smrti

19. února 2023·Koktejl·Redakce

Týraný pes. (Foto: se souhlasem Policie ČR)

Jednadvacetiletý muž z České Lípy si pořídil psa na jaře roku 2021, ale jakmile trochu odrostl, nebavilo ho, se o něj starat a začal se k němu chovat krutě. Podle svědků zvíře trpělo hlady a žížní. Mladík svého psa utýral k smrti a nyní mu hrozí, že půjde až na šest let do vezění. O případu informovala policie Libereckého kraje na webu.

“Podle svědeckých výpovědí pes v jeho péči nejvíce trpěl posledních deset měsíců svého života. Tedy v období od podzimu roku 2021 do loňského července, kdy uhynul. Zjistili jsme, že mu po tu dobu nezajišťoval dostatečnou výživu a pitný režim, vůbec ho nevenčil a po většinu dne ho doma držel uvázaného na obojek na asi metr dlouhém kovovém lanku připevněném k pantům dvěří,” popsala mluvčí liberecké policie Ivana Baláková. Pes tak ležel ve svých výkalech a hygienické péče se mu dostalo, jen pokud někdo přišel k muži na návštěvu a slitoval se nad ním.

Dokonce muž psa bil a zašel tak daleko, že mu misku s krmivem a vodou stavěl tak daleko, že když bylo zvíře přivázané, nemohlo na potravu dosáhnout. Kříženec labradora s retrívrem později ochrnul na zadní nohy a v červenci loňského roku doma uhynul. Následně pak mladík jeho tělo zabalil do igelitového pytle a hodil do křoví na sídlišti.

“Případem jsme se začali zabývat ihned, jakmile jsme tělo uhynulého psa ve venkovním prostoru jednoho českolipského sídliště objevili. Poté soudní znalec došel k závěru, že pes uhynul v důsledku pokročilého stupně vyčerpání energetických rezerv organismu a selhání imunitních reakcí pro značnou vyhublost až kachexii,” dodala mluvčí. Muž se sice obhajoval při výslechu tím, že neměl na krmivo pro psa peníze. Ale i kdyby to byla pravda, mohl ho dát do útulku. Mladíkovi za tento nelidský čin hrozí pobyt za mřížemi až na šest let.

Koktejl - další články

Doporučujeme