Je tomu 211 let, co se narodil stvořitel Olivera Twista. Jaké další skvosty 19. století má Charles Dickens na svědomí?

7. února 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Charles Dickens (Foto zdroj: Shutterstock)

Charles Dickens (1812–1870) je bezpochyby jedním z největších romanopisců 19. století. I když si ho spoustu lidí pamatuje jen díky povinné četbě k maturitě, tento úžasný spisovatel toho má na svém kontě mnohem víc než jen pravděpodobně nejznámějšího sirotka Olivera Twista. Pojďte si s Frekvencí 1 v den výročí jeho narození připomenout jeho život, jeho díla nebo jeho nejslavnější citáty.

Charles Dickens se narodil 7. února 1812 v anglickém městě Portsmouths. V 19. století jste se měli buď velmi dobře anebo naopak velmi špatně. A malého Charlieho potkal spíše smutný osud, alespoň na začátku jeho života. Po přestěhování do Londýna byl kvůli dluhům jeho otec uvězněn. Jeho matka zůstala s dalšími pěti sourozenci sama, a tak se o sebe Charles musel starat už ve dvanácti letech sám. Deset hodin denně pracoval v továrně na leštidla na boty a lepil štítky na krabičky. Lidé se k němu vůbec nechovali hezky. Naštěstí je zachránilo nečekané dědictví, které dostalo tatínka z vězení a rodinu z dluhů.

Právě tohle trauma z dětství se projevilo později nejen v jeho tvorbě, ale vždy měl blízko k dětem, které potkal stejný osud. V patnácti letech se stal poslíčkem v advokátní kanceláři, a když zvládl těsnopis, pracoval jako písař. Nahlédl do novinařiny, která ho provázela celý jeho život. Jelikož miloval společenský život a pozornost, toužil se stát hercem. Neměl však cit pro drama.

Z nuzných poměrů se díky nejen své píli vypracoval na úspěšnou hvězdu literárního nebe, kterou lidé milovali. Ze svých děl velice rád předčítal veřejnosti jak v Anglii, tak v USA. Jeho houževnatost ho donutila procovat do posledních sil. 8. června 1870 utrpěl při práci mrtvici, ze které už se neprobral k vědomí a druhý den zemřel.

Jeho nejznámější díla

Kronika Pickwickova klubu byl první rozsáhlý román, který Dickense proslavil. Jedná se o soubor povídek o příbězích z cest.

Oliver Twist je pravděpodobně nejslavnější román, který Dickens napsal. Vypráví smutný příběh o malém osiřelém chlapci, kterého chce zlodějská banda využít pro své krádeže.

David Copperfield je autobiografické dílo, které vypráví příběh chlapce, později muže, který se setkává s měšťáckou bezohledností a lidskou dobrosrdečností.

Malá Dorritka je sociální román, ve kterém se autor snaží poukázat na to, že chudoba i bohatství mají na lidskou osobnost stejně špatný vliv.

Nadějné vyhlídky zase vypráví o chudém chlapci Pipovi, který zažije v jednu chvíli velké naděje, které se záhy promění ve zklamání a vystřízlivění.

A nakonec Vánoční koleda, která se dočkala tolika různých zpracování a její příběh a poslání zná snad každé malé dítě. Lakomému lichváři se jednou v noci zjeví jeho mrtví společník, aby ho varoval před krutým osudem. Pošle mu tři duchy, se kterými nahlédne do minulosti, přítomnosti i budoucnosti a dostane tak šanci, změnit svůj život a spasit svou duši.

Nejslavnější citáty

Existuje moudrost Hlavy a moudrost Srdce.

Užívejte si života. Mrtví budete dlouho.

Lichocením je zpravidla vyjádřeno podceňování.

Neptej se na nic a neuslyšíš žádnou lež.

Nikdo není zbytečný na tomto světě, kdo ulehčuje břemeno jiných.

Kdo z hrdosti nepřizná vlastní chyby, nemá hrdost.

Vše, co stojí za to, aby bylo vykonáno, stojí za to, aby bylo vykonáno dobře.

Láska je dočasná nepostradatelnost jednoho po druhém.

Láska a nenávist jako noha nohu doplňuje, aby byl možný pohyb, jsouce obě poslušny jedné vůle.

Koktejl - další články

Doporučujeme