Máte podezření, že má váš pes alergii? Zaměřte se na správná krmiva

2. února 2022·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Skoro až 30% psů trápí alergie. Mezi spouštěče patří nevhodná strava, respektive její nevhodné složení. Měli byste se mít velmi na pozoru, co svému čtyřnohému kamarádovi dáváte k jídlu. Na co si dát pozor při výběru krmiva, radí server Můj chlupáč.

Jak poprvé zjistíte, že má váš pejsek alergii? Poznáte to třeba tak, že se drbe více než obvykle, vykousává si srst, rudne mu kůže okolo očí nebo je zrůžovělá a nezdravě zapáchá. Objevit se může i vyrážka mezi prsty nebo okolo čenichu. Signálem jsou také záněty uší, které se i přes pravidelné léčení pořád vrací.

Alergie se mohou projevit v jakémkoliv věku, ale nejčastěji to bývá v prvních dvou letech. Mnoho chovatelů při prvních alergických příznacích změní celou značku krmiva, protože se domnívá, že alergie pochází z granulí jako celek. Jedná se ale o mýtus. Potravinové alergie pochází většinou z určité složky, která je v krmivu.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Nejčastěji to bývá sója, obiloviny nebo chemická dochucovadla. Na to, zda je pes alergický a na co, zjistí veterinář a podle výsledků sestaví majiteli vhodný jídelníček. Klíčové je ale složení krmiv. U levných je problém, že jsou “zpestřená” konzervanty, chemií a je v nich málo bílkovin. Veterináři radí, aby lidé nekupovali jídla s obsahem obilí, sóji a lepku.

Naopak brát ty krmiva, kde je dostatek přírodních vitamínů, minerály a vláknina. “Důležitou složkou by také měla být probiotika (laktobacily). Ta umí skvěle pomoci při u alergiích u psa. Používat je můžete i ve formě doplňku potravy, jako je například jogurt pro psy. Krmivo by nemělo obsahovat obilí, ale dobře stravitelné obiloviny (zdroj uhlohydrátů, tj. energie), jako jsou např. rýžové vločky,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Pokud svému pejskovi nastavíte takovou životosprávu, která obsahuje kvalitní granule bez obsahu nebezpečných chemikálií, můžete si být jisti, že jste objevili způsob, jak odstranit hlavní možné spouštěče alergií. Je to nicméně běh na dlouhou trať a je nutné se poradit s odborníky.

Koktejl - další články

Doporučujeme