Na světě je první panenka Barbie s Downovým syndromem. Pojem perfektní z 50. let je ten tam

27. dubna 2023·Koktejl·Redakce

Barbie s Downovým syndromem (Foto zdroj: Profimedia)

Když na konci 50. let představil Mattel podobu "dokonalé ženy" jako panenky Barbie, která se stala fenoménem, a nejen malé holčičky z ní šílí do dnes, bylo všem za pomoci této hračky vtloukáno do hlavy, jak má taková dokonalá žena vypadat. Naštěstí se od té doby toho hodně změnilo a dívky nemusí mít vosí pas, dlouhatánské nohy a perfektní blonďaté vlasy, aby byly považovány za krásné. Na trh přichází Barbie s Downovým syndromem. Informuje o tom Marieclaire.com.

Nová panenka je zavalitější a menší než původní Barbie, které známe, navíc má širší nos a oči mandlovitého tvaru. Právě tyto rysy jsou totiž charakteristickými prvky lidí s Downovým syndromem.  Specifické jsou také růžové dlahy v oblasti kotníků. Do této doby byla klasická Barbie prototyp dokonalé americké ženy.

Není divu, že její hubená postava, vosí pas, sáhodlouhé nohy, dokonalý úsměv a perfektní vlasy okouzlily nejednu holčičku, která si přála být tak “dokonalá” jako její plastová panenka. Jenže ne každý tak může vypadat. Doba se od roku 1959 změnila a je na čase ukázat, že nejen perfektní panenky mohou být považované za krásné.

View this post on Instagram

A post shared by Ellie G (@elliejg16_zebedeemodel)

Nejnovější verze oblíbené hračky přichází v podobě dívky s Downovým syndromem. Výrobce, jehož tržní hodnota činí téměř šest miliard dolarů, se rozhodl, že vytvoří desítky nových variací panenek, které budou mít rozdílné míry, barvu pleti nebo vlasy. V roce 2019 představil Mattel novou edici Fashionistas, ve které vystupovaly panenky se zdravotním postižením. Nechyběl tak model s protézou nohy, naslouchátky, invalidním vozíkem nebo třeba specifickým kožním onemocněním, jež způsobuje ztrátu pigmentu na kůži. Nyní se k nim přidává verze s Downovým syndromem, nevyléčitelnou genetickou poruchou.

Naším cílem je umožnit všem dětem, aby se v Barbie viděly,” uvádí Lisa McKnightová, která má v Mattelu na starosti divizi Barbie a panenek jako takových. “Tato Barbie nám připomíná, že bychom nikdy neměli podceňovat sílu reprezentace. Je to obrovský krok vpřed pro inkluzi a moment, který oslavujeme,” zmínila pro server CNN prezidentka Národní společnosti pro Downův syndrom Kandi Pickardová.

Koktejl - další články

Doporučujeme