Barevné velikonoční dny. Co znamená Modré pondělí a jaký má význam?

11. dubna 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Začíná velikonoční týden, který vyvrcholí za týden Velikonočním pondělí. Teď ale přichází Modré pondělí. Proč se mu tak říká? Co lidé během tohoto pondělku rozhodně nedělali? Na to odpovídá web Bleskproženy.cz.

Modré pondělí letos vychází na 11. dubna. Kostely se zdobí modrým nebo fialovým suknem, ale odtud přívlastek modré paradoxně nepochází. Jedná se totiž o doslovný překlad z německého “blau”. To kromě označení pro modrou barvu v sobe nese také význam “neschopný práce” nebo dokonce “podnapilý”.

Proto tento den měli lidé zakázáno podle tradice dělat jakoukoliv práci. K modrému pondělí se neváží ani žádné obřady. Lidé měli v tento den odpočívat a nabírat sil. V následujících dvou dnech, na Šedivé úterý a Škaredou středu, se totiž prováděl velký úklid.

Pokud jde o zmíněnou výzdobu kostelů. Fialová je liturgická barva a zůstává v nich až do konce postní doby, tedy až do Bílé soboty. Celý pašijový týden vděčí za své pojmenování pašijím, což jsou biblická vyprávění, kterými si lidé připomínají utrpení Ježíše Krista. Pojem pašije je odvozen z latinského passio, což znamená právě utrpení.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme