Monika Arenbergerová: Ochranné krémy nejsou jen na dovolenou. Musíme se mazat i u českého rybníka

26. dubna 2024·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Monika Arenbergerová (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla vedoucí lékařka Centra pro diagnostiku a léčbu melanomu Monika Arenbergerová. V rozhovoru jsme si posvítili na rakovinu kůže a akci – Stan proti melanomu, která pomáhá zachraňovat životy. Lékaři se zde zaměřují především na výskyt rizikových pigmentových znamének a kožních nádorů.

Veřejnost má největší povědomí o melanomu. V České republice jsou ale časté i jiné kožní zhoubné nádory. Právě na akci Stan proti melanomu se často podchytí v raném stádiu. První dva dny mají za sebou pořadatelé v Praze, kde přišlo 2 186 lidí a lékařům se podle Arenbergerové podařilo zachytit řadu zhoubných nádorů. „Konkrétně to bylo 33 melanomů a zachytili jsme i 68 nemelanomových kožních nádorů, kam patří například bazaliom, nebo spinaliom a jsou v populaci daleko častější, protože nejsou tak agresivní jako třeba melanom,“ dodala. V dalších týdnech pak možnost vyšetřit si znaménka bude v Ostravě a v Brně.

Za nárůstem počtu případů může nejen měnící se klima

Na nárůstu počtu případů se podílí řada faktorů. „Jedním z těch faktorů je měnící se klima. Dnes ve střední Evropě je poměrně agresivní ultrafialové záření, aniž bychom si to uvědomovali… Lidé samozřejmě podceňují riziko slunečních paprsků,“ popisuje Arenbergerová, že už letos s prvním jarním sluníčkem v ordinaci ošetřila spoustu spálených pacientů. „Slunce je hodně ostré, intenzivní. Kůže je nepřipravená a pokud máte UV index pět, nebo šest, tak to se v podstatě rovná tomu, co je dnes u Středozemního moře. Takže je třeba Čechům říkat, že nejenom dovolená je spojená s ochrannými krémy, ale musíme se mazat i u českého rybníka.

„Nejvíce náchylní jsou lidé se světlou pokožkou.“

Pokud ale podle Arenbergerové Evropané nezmění razantně své chování na slunci, tak se melanom stane nejčastějším onkologickým onemocněním u muže a druhým u žen, hned po karcinomu prsu. „Ten apel, že se o tom bavíme je velmi důležitý, protože my se musíme začít chovat na sluníčku jinak než doposud,“ upozorňuje dermatoložka. Nejvíce náchylní jsou lidé se světlou pokožkou. „Ale úplně bych na to nespoléhala, protože i člověk, který má tmavší fototyp a má geneticky podmíněné velké množství mateřských znamének, tak i toho považujeme za rizikovou populaci,“ řekla v rozhovoru lékařka Monika Arenbergerová.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme