Nepotřebuje čich ani oči. Pes svého majitele pozná za každých okolností podle jednoho smyslu

7. března 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Je to jasné, je to potvrzené. Pes je opravdu nejlepší přítel člověka. Potvrdili to vědci z maďarské Univerzity Loránda Eötvöse, kteří provedli experiment. Ten prokázal, že pes svého majitele nepotřebuje vidět ani cítit aby ho poznal. I to je důvod, proč mají psi se svými majiteli takové pouto. Informaci přinesl deník Daily Mail.

Předchozí studie jasně neukazovaly, jak poznat, že pes identifikuje svého majitele a na jaký svůj smysl spoléhají. „Je to první doklad toho, že psi dokážou odlišit hlas svého majitele od mnoha jiných,“ říká Attila Andicse z Univerzity Loránda Eötvöse pro deník Daily Mail.

Jestliže psům na rozpoznání jejich majitele stačí pouhý sluch, mají to nastavené podobně jako dítě s matkou. V nové studii hráli psi a jejich páníčci hru na schovávanou s cizími lidmi. Experimentu se zúčastnilo 28 hafanů a jejich pánů. Nejprve byl majitel ukrytý zrakům psa na jednom místě a cizí člověk na druhém.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Oba postupně neutrálním tónem předčítali text a pes si měl jeden z hlasů vybrat a k tomu přijít. Experiment se několikrát opakoval a výzkumníci si vybírali lidi, kteří měli, co nejvíce podobný hlas majitele psa. Aby si byli skutečně jistí, že se psi neřídí čichem, použili v druhé fázi nahrávky hlasů majitelů.

Výsledky byly neskutečné. V 82% si pes vybral hlas svého pána. Ale podle čeho psi hlas rozliší? Zřejmě to dělají podobně jako lidé. Nejvíce se řídí výškou a silou hlasu, svou roli v tom hraje i zabarvení, které ale tak důležité není. K hlasu svého pána mají psi zvláštní vztah. Když ho slyší, je to, jak kdyby dostaly odměnu.

Dnešní moderní doba s sebou navíc přináší i mnohá řešení. Když psi trpí separační úzkostí, mohou jim jejich majitelé třeba zavolat z práce. Je to díky jednoduché a chytré aplikaci Dog Monitor, kterou navíc vyvinuli Češi. Jedná se o psí chůvičku, která vám umožní kdykoliv psa okřiknout nebo uklidnit.

Životní styl - další články

Doporučujeme