Černošský model z letáku Lidlu: Z rasistických reakcí je v šoku, Čechům posílá vzkaz

7. ledna 2017·Zprávy·Redakce

Kauza černošského modela v letáku mezinárodního obchodního řetězce Lidl, kterou v České republice vyvolalo několik rasistických komentářů na facebooku, vyvolala pozornost médií v řadě evropských zemích, mimo jiné na Slovensku, v Maďarsku či v Německu. Donesla se i ke zmíněnému manekýnovi, který žije v Hamburku.

“Taková reakce v roce 2017, to mě šokovalo,” prohlásil v rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) 24letý Alpha Dia, který pochází ze Senegalu. Řekl, že mu nahání strach pomyšlení, že podobné obavy z možného vyhlazení bílé rasy, který má mnoho Čechů, budou mít i někteří Němci a další národy.

Dia prohlásil, že ačkoli něco podobného se mu během jeho pracovní kariéry, kdy se stýká i s českými kolegy, ještě nestalo, v běžném životě se s předsudky kvůli původu přece jen potýká. “V posledních letech ve vlaku člověk stále častěji čelí nepříjemným pohledům nebo musí poslouchat přihlouplé komentáře,” řekl.

I tak ale Dia uznává, že černošští modelové se čas od času s problémy potýkají, neboť některé firmy se očividně chtějí uchránit od vytýkacích komentářů veřejnosti, proto si raději pro reklamu vybírají jen bělochy. “Čím je člověk tmavší, tím těžší to pro něj je,” dodal s tím, že on osobně je úspěšnější v Paříži či Miláně než v Německu.

Případ černocha v letáku Lidlu si mezitím volně žije na internetu, kde si mnoho lidí dělá z rasistických názorů legraci. Oděv prezentovaný černochem se tak mimo jiné objevuje i v parodické verzi známé scény s rozběsněným nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem ve filmu Pád Třetí říše.

Na Instagramu model Čechům poslal vzkaz: “Děkuji za vaši lásku. České pivo je lepší než to z Německa. Vždy s úsměvem.“

Thank you for the love ❤️ #czechbeerisbetterthenfromgermany #keepsmiling

Fotka zveřejněná uživatelem Alpha Dia ???? (@alpha_dia_),

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme