Andrej Babiš: Na Slovensku je politika hodně polarizovaná a vyhrocená

22. května 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Andrej Babiš. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda největšího opozičního hnutí Andrej Babiš (ANO). V rozhovoru jsme probrali atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a blížící se volby do Evropského parlamentu.

Andrej Babiš atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, ke kterému došlo před týdnem, označil za strašný. Podle předsedy hnutí je na Slovensku nenávist mezi politiky extrémní. „Je to tam totálně polarizované. Došlo dokonce i ke rvačce mezi Kaliňákem a Matovičem. I před prezidentskou volbou až nechutně útočili na Pellegriniho. Takže místo toho, aby se to zklidňovalo, je to spíš naopak.“ Na druhou stanu pochválil ale gesto prezidentky Zuzany Čaputové a Petera Pellegriniho, kteří útok okamžitě odsoudili a vyzvali společnost ke smíru.

Nyní se podle slov ředitele nemocnice v Bánské Bystrici stav slovenského předsedy vlády zlepšuje. Sám Babiš doufá, že se situace u našich sousedů podaří uklidit. „Situace je tam extrémně vyhrocená,“ řekl a dodal, že se sám na Slovensko chystá. Dostal totiž pozvání na inauguraci nově zvoleného prezidenta. Pokud bude možnost, tak se při té příležitosti rád sejde s Ficem. „Pokud na tom pan premiér bude lépe a bude převezen do Bratislavy, tak mu popřeji hodně zdraví, aby se z toho dostal,“ řekl.

Atentát na Slovensku ovlivnil chování českých poslanců

Atentát má do jisté míry dopad i na Českou republiku. Poslanci začínají mluvit o tom, že v době politických kampaní chtějí mírnit svá vyjádření, přestat na sebe bezdůvodně útočit. To potvrzuje sám Babiš, který od atentátu údajně na nikoho slovně nezaútočil. „Bohužel to nedělá koalice SPOLU, která nás na tiskovce označila za Putinovy užitečné idioty, to je neuvěřitelné. Jenom proto, že jsem kritizoval transparentnost armádních zakázek, munici a že by se to mělo vědět. S Putinem jsme nikdy nemluvil. Takže na nás to není,“ dodal s tím, že něco jiného je prý kritizovat.

Piráti by chtěli upravit jednací řád Sněmovny, kde bude přesně vymezeno, co se v Parlamentu hodí a co ne. „To znamená, že nebudeme moci už mluvit nikde. Když chodíme do debat, nejsme úplně oblíbení v médiích. Takže možnost, abychom mohli mluvit ve Sněmovně, nám seberou. Tomu nerozumím,“ stěžoval si předseda. „Pokud někdo tvrdí, že jsem ho napadal, nebo měl špatnou rétoriku, tak udělejme schůzi a já budu říkat fakta, data, citace z Xka. Žádný politik od roku 2012 tady nebyl tak napadán, jak jsem byl já i moje rodina. Pan premiér si stěžuje a neříká pravdu. Tvrdí, že my údajně napadáme jeho rodinu. Vůbec ne. Repostoval jsem reportáž paní Bobošíkové o tom, jak jeho rodina funguje na Masarykově univerzitě a co je na tom. Tak proč my nemůžeme mluvit o tom, že se nám nezdá, že někdo bere peníze,“ uvedl.

Volby do Evropského parlamentu

Eurovolby se blíží. 7. a 8. června se bude rozhodovat o tom, kdo bude reprezentovat české zájmy v Evropském parlamentu. Hnutí ANO sází hodně na Kláru Dostálovou. Je velice erudovaná, byla ministryní. V debatách je velice kompetentní,“ pochvaluje si Babiš a chtěl by obhájit alespoň šest mandátů.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme