Hrdina včerejší noci! Chlapec došel sám na ukrajinsko-slovenské hranice

7. března 2022·Krize na Ukrajině·Redakce

Chlapec došesl na hranici úplně sám. (Foto: se souhlasem Polícia SR)

Hrdina včerejší noci! Tak slovenská policie pojmenovala jedenáctiletého chlapce, který došel na ukrajinsko-slovenské hranice ze Záporoží úplně sám. S sebou měl jen batůžek a igelitku. Policie o tom informovala na instagramu, kde zveřejnila i video, na kterém je vyjádření maminky chlapce.

“Tlačí se nám slzy do očí,” napsali policisté na začátek příspěvku. Přes hranice z Ukrajiny přišel na Slovensko jedenáctiletý chlapec ze Záporoží. S jednou igelitkou, pasem a telefoním číslem napsaným na ruce, přišel úplně sám protože jeho rodiče museli zůstat na Ukrajině.”

View this post on Instagram

A post shared by Polícia SR (@policiaslovakia)

Maminka Julie musela zůstat ve válkou sužované Ukrajině, protože se stará o nemohoucí babičku. Byla tak nesmírně dojatá, když zjistila, že syn dojel do bezpečného cíle. Chci vyjádřit svou upřímnou vděčnost všem slovenským celníkům a dobrovolníků na Slovensku, kteří se postarali o mého syna. Pomohli mu přejít hranicí,” říká dojatá maminka na videu. Na hranice se podle jejích slov dostal syn vlakem, tam si ho všimli celníci, kteří ho doslova vzali za ruku a přešli s ním hranici do bezpečí. “Jsem velmi vděčná, že zachránili život mému dítěti.”

View this post on Instagram

A post shared by Polícia SR (@policiaslovakia)

Dobrovolníci se o Hasana ochotně postarali. “Odvedli ho do tepla, obstarali mu jídlo a pití, které mu nabalili i na další cestu,” dodala policie s tím, že díky číslu, které měl napsané na ruce, mohli zkontaktovat rodinu žijící na Slovensku a odvezli ho za nimi do Bratislavy.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme