Lenka Zlámalová: Oproti roku 2019 jsou ceny o skoro 40 % vyšší. Česká ekonomika stagnuje

16. února 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Lenka Zlámalová. (Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla analytička Czech News Center Lenka Zlámalová. V rozhovoru jsme probrali dramatický pokles inflace z posledních dní. Dá se to označit za úspěch, jak to hodnotí většina vládních politiků?

Inflace dramaticky klesla poprvé od června 2021.Všichni se tak nyní bijí v hruď, jak všechno dobře zařídili. Komu ale opravdu sluší připsat tento úspěch a je to vůbec úspěch? “Úspěch mívá mnoho otců a prohra bývá sirotek,” uvedla na úvod rozhovoru analytička. “Nikdo se nehlásil k rekordní vysoké inflaci, která tady byla poslední dva roky, kdy v některých měsících byla téměř nejvyšší v Evropě. Všichni to házeli na druhé a teď naopak. Přijde jakýsi relativní úspěch, ale všichni se k tomu hlásí,” popsala Zlámalová s tím, že si ale všichni musí uvědomit jednu věc, že inflace sice klesla, ale ceny se od roku 2020 celkově zvýšili o 38,8 % a pokud se lidem nezvýšil o stejnou částku plat, tak jsou chudší pořád o třicet procent. “Takže 2,3 % je teď určitě úspěch. Ale za tím se skrývají čísla další: energie stále zrdražují, přesto, že ceny na evropském trhu jdou dolů. Šly nahoru o 13,1 %. Zdražují i potraviny a pohonné hmoty. A pak je tu strašně důležitá věc, že Česká národní banka (ČNB) snížila minulý týden docela výrazným způsobem úrokové sazby a začala docela dramaticky oslabovat koruna a dnes (15. února pozn. red.) oslabování po zveřejnění výsledku stále pokračovalo. Byla už na 25,50… Ale samozřejmě to, že budou investoři dále očekávat snížení úrokových sazeb Centrální banky, tak koruna bude dále padat. Nakonec i guvernér Aleš Michl říká, že to může být velké riziko a že zdražování by se právě kvůli slabé koruně mohlo vrátit, protože zdraží dovozy,” řekla.

Aktuální výška inflace je 2,3 %. Dá se odhadnout jak se bude vyvíjet dál? “Odhady mluví pro letošní rok o inflaci okolo 3 %. To kdyby se naplnilo, tak by to byl úspěch. Samozřejmě pořád musíme vidět číslo, které jsem zmiňovala. Oproti roku 2019 jsou ceny o skoro 40 % vyšší. Kdyby to pokračovalo dál tímto tempem, tak uvidíte, že je to neúnosné a ekonomika v zásadě stagnuje. Není na tom dobře. Jsme jako poslední země z celé Evropské unie se výkonem ekonomiky vrátili na předcovidovou úroveň teprve nedávno,” dodala. Česká ekonomika je podle Zlámalové v hlubší krizi. “Náš hospodářský model se vyčerpává a musíme vymyslet něco jiného, čím se budeme živit.”

Jak pak mají občané vnímat slova premiéra Petra Fialy (ODS), který říká, že úspory, se kterými vláda přišla, jsou úspěšné, a že jsme na dobré ekonomické cestě. Tato slova samotnou analytičku, jak přiznala, velmi pobavila. “Premiér mluvil o tom, že k tomu přispěl konsolidační balíček. To jsem se docela dobře bavila, protože ten začal platit až od začátku letošního roku. Takže k tomu v zásadě přispět téměř nemohl. Určitě drobný pokles DPH třeba u potravin mohl hrát nějakou roli, že nezdraží o tolik. Ale navzdory tomu, že se snížila daň, potraviny zdražují. Vláda samozřejmě jakousi zásluhu má. Vůbec poprvé se snížily výdaje státu v rozpočtu. To je svým způsobem unikátní,” řekla.

“Všichni politici ví z vnitřních průzkumů, které si nechávají dělat, že nic lidi nezajímá aktuálně víc než zdražování. Zdražování je nejvyšší a nejdůležitější politické téma. Všechno ostatní, co se řeší, je pro voliče úplně vedlejší,” uvedla v závěru Zlámalová.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme