Zbyněk Stanjura: Chceme, aby prodejci zbraní hlásili podezřelé nákupy

25. dubna 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Romana Navarová

Zbyněk Stanjura (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ministr financí Zbyněk Stanjura. Moderátorka Romana Navarová se ho ptala na důchodovou reformu, novelu zákona o zbraních a také padla otázka na to, jak vnímá, že mu mnozí vyčítají zrušení elektronické evidence tržeb.  

Jen co ministr financí usedl do židle v novém studiu Frekvence 1, moderátorka Romana Navarová se ho zeptala na zasedání vlády a novelu zákona o zbraních. Po hrozivém útoku na filozofické fakultě v prosinci minulého roku občané České republiky očekávají zavedení bezpečnostních opatření. „Jde nám o to, aby se to riziko snížilo. Jsou tam dvě podstatné věci a změny. Chceme, aby prodejci zbraní hlásili podezřelé nákupy a také cílíme na to, aby policie mohla preventivně odebírat zbraně,“ odpověděl politik s tím, že zmíněné body navrhne Poslanecké sněmovně. Stanjura zmínil, že doufá ve zrychlené projednání v prvním čtení.

Všímá si Stanjura předvolebních průzkumů?

Na otázku, zda Stanjura sleduje předvolební průzkumy odpověděl, že by lhal, kdyby řekl ne. Právě průzkumy totiž prozradily, že volby do Sněmovny by v březnu vyhrálo ANO s 32 procenty hlasů. Druhé místo obsadila ODS se 14 procenty a třetí Piráti, které by volilo 10,5 procenta lidí. „Předpokládám, že budeme zase kandidovat spolu, jelikož to byl v roce 2021 úspěšný projekt. Zatím jsme o tom nerozhodli, ale pokud se to uskuteční, výsledků se bát nemusíme,“ vyjádřil se ministr, který moderátorce nechtěl prozradit názor na to, proč se podle něj lidovcům nedaří v kampani.

Ohledně důchodové reformy má jasno

Podle Stanjury jsou s KDU-ČSL za jedno, co se důchodové reformy týče. „Na důchodové reformě jsme domluveni. Vláda má jednotnou pozici, a právě proto k panu prezidentovi chodil pouze vicepremiér Marian Jurečka. Mohl totiž opravdu mluvit za celou vládu. My jsme byli a jsme připraveni na kompromisy s opozicí, ale zájem o dialog musí být na obou stranách,“ narážel Stanjura na hnutí ANO, který prý o dohodu zájem nemá.

Za zrušením EET si stojí

Další téma, které Navarová do rozhovoru zakomponovala, bylo kontroverzní  zrušeníelektronické evidence tržeb. Ministr financí ale stížnosti některých občanů České republiky na zrušení EET nevnímá. „Čísla mluví jasně! Máme čísla, které dělá Evropská komise. Za rok 2022, kdy už EET nefungovalo, se snížil podíl šedé ekonomiky,“ vysvětlil politik. Podle něj byla elektronická evidence tržeb způsob, jak šikanovat lidi. Naprostá většina lidí je poctivá. Ano, vždy tu bylo, je a bude malé procento lidí, kteří obcházejí pravidla, ale právě proto chystáme opravdu dobrou digitalizaci finanční správy, abychom měli dobré analytické nástroje. Když budeme mít dobrá data, poznáme, jestli podnik odvádí obvyklou výši daní, uzavřel téma ministr financí Zbyněk Stanjura.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme