Marek Benda: Elektronické podepisování je ve hře

28. března 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Čestmír Strakatý

Marek Benda. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. V rozhovoru nám prozradil, jestli ODS změní způsob, jakým lidé dávají podporu kandidátům na prezidenta. Je tu možnost elektronického hlasování a podpisu? Dokáže se domluvit s opozicí? A co omezení přednostního práva?

Podle Bendy Ministerstvo vnitra předneslo návrh, který spočívá v tom, že by poslanci a senátoři mohli podpořit do budoucna pouze jednoho kandidáta na prezidenta a také možnosti hlasovat elektronicky. „Tak já jsem jenom položil otázku, když tedy není správné, aby poslanec a senátor mohl podpořit dva kandidáty, tak jestli může každý občan podpořit jenom jednoho kandidáta a toho si vybrat,“ rozpovídal se Benda a pokračoval: „Ten hlavní argument, který pak převážil diskuzi, bylo to, že Ministerstvo říkalo, že by to bylo poměrně drahé.“

„Tohle tedy ve hře není, ale například to, že by se lidé mohli podepisovat elektronicky těm kandidátům na prezidenta, to ve hře je?“ položil otázku moderátor Čestmír Strakatý. Benda se okamžitě k tématu rozpovídal: „To ve hře je, ale musí to být s nějakou zaručeností podpisu. Nebude to moct být e-mail. Bude to muset mít alespoň značná zajištění,“ prohlásil Benda. Podle něj je zkrátka důležité, aby lidé patřičně prokazovali svou identitu a nevyužívalo se hlasování skrz obyčejný e-mail.

Omezení přednostního práva

K tomu, zda momentálně probíhá jakási diskuze o omezení přednostního práva a obecně o tom, jak se diskutuje ve sněmovně, předseda ODS řekl, že je v této věci poměrně zdrženlivý a vzápětí pokračoval: „Podílel jsem se na jeho vypracování, ale současně říkám, nemusíme ho nutně použít a dokonce jsme dneska v situaci, kdy Ústavní soud, zejména tím posledním výrokem, který byl k těm důchodům, jednoznačně řekl, můžete omezovat rozpravu, můžete dokonce omezovat i počet faktických poznámek. Já bych z toho vyvodil – můžete omezit i ta přednostní práva, ale má to být v situaci, kdy už běží obstrukce.“

Co je a není obstrukce? Proč se strany neshodnou? 

„Zároveň ale vy a kolegové z hnutí ANO nebo SPD se jistě neshodnete na tom, co už je obstrukce a co ještě není obstrukce,“ poznamenal Strakatý. „Tak v těch důchodech právě jakoby Ústavní soud potvrdil, že už se o obstrukce jednalo. Já myslím, že jedenáctihodinové vystoupení opozičního lídra se za obstrukci opravdu označit dá,“ doplnil Benda. Podle něj si to obě dvě strany uvědomují.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme