Smutná zpráva ze Zoo Praha. Lední medvěd Tom, který odjel do Kazachstánu, uhynul

22. května 2024·Zprávy·Redakce

Lední medvěd Tom. (Foto: Zoo Praha)

Opravdu zdrcující zprávu oznámila ve středu v odpoledních hodinách pražská Zoo. Lední medvěd Tom, který letos na jaře odjel na doporučení koordinátora evropského chovného programu do zoo v Almaty v Kazachstánu, nečekaně uhynul. Na svých sítích to zveřejnila Zoo Praha a nechybí vyjádření ředitele Miroslava Bobka. Podle kterého uhynutí medvěda doprovázejí velmi podivné okolnosti.

Tom měl z pražské Zoo do Kazachstánu odjet 28. března bez příznaků jakéhokoliv onemocnění. „Pokud je nám známo, transport do Almaty proběhl bez větších problémů. Následně jsme z Almaty obdrželi obrazovou dokumentaci a písemné zprávy. V posledních z nich z 15. dubna se výslovně uvádí, že “medvěd je v pořádku“,“ uvedl Bobek na facebooku.

V Almaty měl mít lední medvěd lepší podmínky, a dokonce šanci se rozmnožit. Následně se ale kontakt ze strany almatské zoo přerušil a na dotazy koordinátora EPP a pražské Zoo nikdo nereagoval. “Až když jsme se rozhodli, že naši pracovníci příští týden Almaty Zoo navštíví, aby Toma zkontrolovali, přišla odtamtud dnes dopoledne následující zpráva,“ stojí dál ve vyjádření pražské Zoo.

Máme špatné zprávy. Medvěd Tom zemřel 4. května. Pitva prokázala, že příčinou smrti byla intoxikace organismu v důsledku chronického hnilobného zánětu čelních a nosních dutin s úplným ucpáním nosních průduchů s obsahem hlenu a nekrotickou hmotou, což vedlo k otoku mozku. Jedná se o dlouhodobé onemocnění. Medvěd přijel již nemocný z vaší zoo,” stojí  v oficiální zprávě, kterou česká zoo dostala.

Pro samotného Bobka je zvláštní to, že pracovníci kazachstánské zoo 18 dní tajili úmrtí samce. „Budeme požadovat důsledné vyšetření Tomovy smrti a s našimi pochybnostmi se obracíme na EAZA, velvyslanectví ČR v Kazachstánu a rovněž na velvyslanectví Kazachstánu v Praze,“ dodal Bobek.

Lední medvěd Tom se narodil se v listopadu 2007 v brněnské zoo a do Prahy dorazil před téměř 15 lety. Ve výběhu žil se samicí Borou a její dcerou Bertou. Loni v září museli veterináři kvůli nevyléčitelnému onkologickému onemocnění utratit samici Bertu. Do letošního jara tak zůstal Tom jediným ledním medvědem v trojské zoo.

Zprávy - další články

Doporučujeme