Tomáš Pojar: Nemůžeme Ukrajince donutit k mírové dohodě s Ruskem a postrčit je násilím. Oni sami musí chtít

28. února 2024·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Tomáš Pojar. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl diplomat a poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. S Čestmírem Strakatým rozebírali především probíhající válku na Ukrajině, která trvá už dva roky.

24. února 2022 byl den, kdy se změnil svět. Začala totiž válka na Ukrajině, kterou napadlo Rusko. Podle Moskvy se ale jednalo o speciální vojenskou operaci. Podle velké části světa šlo ale o napadení suverénního státu a rozpoutání války. „Svět se určitě změnil. Za pár let bude v učebnicích dějepisu napsané to datum a bude to možná ten předěl 30 poklidných let po pádu železné opony a rozpadu Sovětského svazu. Je to o míře nestability světa, který symbolicky začal toho 24.2. Světa, který je nebezpečný, kde je útočeno na svobodu a kde se musíme bránit. Věřím tomu, že se ubráníme, ale musíme pro to něco dělat,” myslí si poradce premiéra. I tak ale Ukrajina nemá všechno, co by potřebovala. „Je to tím, že nemáme všechno pro Ukrajinu, co by potřebovala. Naše sklady nebyly plné a potřebujeme si nechat něco pro naší obranu, kdyby to Rusko nedej Bože vyhrálo. Rozhodnutí jsou složitá, a co se týče vlastního ozbrojování, tak jsme v Evropě všichni zaspali a patřili jsme spíše mezi ty horší, bude to trvat nejméně deset let, než to doženeme.

Nyní se dávají 2% ze státního rozpočtu na armádu. „Minulý rok jsme nedosáhli ani na 1,5%, protože jsem začínali opravdu z ničeho. 2% musíme udržet a musíme je investovat chytře a zároveň je investovat do vlastního domácího průmyslu tak, aby se peníze otočily v ekonomice a co nejvíce jich tady zůstalo a co nejvíce lidí bylo zaměstnáno i ve zbrojní výrobě. Není to jen o vlastní bezpečnosti, ale i o udržení ekonomické síle a udržitelnosti. Pokud to rozumně propojíme, tak i veřejnost bude chtít mít dobré a silné výdaje, abychom žili v bezpečí a ostatní nám přišli na pomoc, když to budeme potřebovat,” vysvětluje Pojar.

Rusko je potřeba brát vážně

Několik renomovaných společností dělalo výzkum, co se týče pohledu Evropanů na válku na Ukrajině. 31% je pro pomoc Ukrajině k vytlačení Ruska, 41% je pro postrčení Ukrajiny k mírové dohodě s Ruskem. „Nejsou překvapivá, ani nějak znervózňující. To, že máme Ukrajině pomáhat je správně, ale mám i pochopení pro ty, abychom postrčili Ukrajinu k mírové dohodě. Nemám s tím problém, ale Ukrajinci musí chtít sami a nemůžeme je postrčit násilím, pak to nebude fungovat. Když to budeme dělat silou, tak se ukrajinský režim zhroutí a Rusko bude postupovat dál a mohla by nastat ještě větší uprchlická vlna směrem do Evropy. Myslím ale, že dříve či později taková dohoda nastane,” říká diplomat.

Bývalý prezident Ruska Dmitrij Medvedev říká, že je Ruská federace připravena odpálit jaderné zbraně na Evropu i USA, pokud by federace prohrála. „Je třeba to brát vážně a je potřeba takhle na Rusko nahlížet, protože to není normální. Zároveň nás to ale nesmí paralyzovat, protože to Rusko dělá tradičně, je to součástí jejich taktiky,” komentuje diplomat Tomáš Pojar.

Rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme