V roce 1968 jsme vás ochránili! Ruský dokument obhajuje okupaci

29. května 2015·Zprávy·Redakce

Ruská státní televize Rossija 1 odvysílala dokumentární film o "odtajněných stránkách" dějin Varšavské smlouvy. Obhajuje v něm i sovětskou invazi do Československa v srpnu 1968.

Podle snímku byla Varšavská smlouva, vojenský pakt Sovětského svazu a jeho satelitů, obranným spojenectvím, bránící sovětské spojence před “agresivní” Severoatlantickou aliancí. “NATO se chystalo vtrhnout do Československa, do Prahy. Byly tam už připravené jednotky,” tvrdí ve snímku poslední náčelník štábu sil Varšavské smlouvy Vladimir Lobov z let 1989-90, který se invaze v roce 1968 zúčastnil jako kapitán. 

Odpovědnost za “události roku 1968” film klade na pražskou opozici a její “údernou sílu”. Podle ruské televize “je nesporným faktem, že se v Praze chystal ozbrojený převrat”. Podobná jsou i tvrzení převzatá ze sovětských filmů “Československo, rok zkoušek” a “Odpor nepřátelům socialismu”.

Hranice se západním Německem byla dokořán, v Československu bylo 368 000 západních Němců, v Praze a dalších městech se našly tajné sklady zbraní, “s jejichž pomocí chtěli nepřátelé československého lidu vytvořit situaci beztrestného teroru a dovést věci k ozbrojeným srážkám a krveprolití”.

Výstava k okupaci v Praze (Foto: ČTK/Roman Vondrouš)

Zprávy - další články

Doporučujeme