Víkend bude oblačný a chladný. Na Šumavě se dočkáme i sněhové pokrývky

18. dubna 2024·Zprávy·Redakce

Čtvrteční ráno na Šumavě. (Foto: facebook ČHMÚ)

V posledních dnech si s námi počasí doslova zahrává. Rtuť na teploměru padá pod deset stupňů Celsia a jinak tomu nebude ani v následujících dnech. O víkendu dokonce teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Očekáváme i smíšené a sněhové přeháňky. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Česku pociťujeme citelnější ochlazení, než je pro toto období obvyklé. Na horách se objevuje sněžení a i v nižších polohách se mohou přechodně vyskytnout sněhové vločky nebo krupky, zejména v intenzivnějších přeháňkách. Ty nás budou provázet i v dalších dnech,” uvedli meteorologové na sociální síti. Například na Šumavě se lidé probudili ve čtvrtek do bílého rána. Na Boubíně napadlo 15 cm nového sněhu a meteorologové podle předpovědi odhadují, že v oblasti kolem Kvildy bude o víkendu ležet minimálně 20 cm sněhu a vytvoří se tak ideální podmínky pro běžkaře.

Před zimním počasím varuje ČHMÚ na svém facebooku i všechny, kteří se chystají o víkendu na hory. Sněhu se dočkáme kromě Šumavy i v Krkonoších. V noci na pátek očekáváme mrazy na většině území. “Nad nulou zůstane teplota ve dvou metrech nad zemí pravděpodobně v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji, při zemi ale bude mrznout i v těchto oblastech,” uvedl ČHMÚ.

V pátek pak přes den bude zpočátku polojasno až skoro jasno. Od severozápadu se obloha postupně zatáhne a přijde déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. V sobotu očekávejme převážně zataženou oblohu s deštěm a přeháňkami. Večer se oblačnost bude protrhávat. “Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na východě až 11 °C,” sdělil ČHMÚ. V neděli pak bude oblačno až polojasno. Rtuť teploměru přes den vystoupá k 9 °C, v noci spadne až na -3 °C.

Zprávy - další články

Doporučujeme