Vlastimil Válek: Kolaps nemocnic nehrozí. Na Vánoce bude zajištěn akutní provoz

14. listopadu 2023·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Vlastimil Válek (Zdroj: Frekvence 1)

Lékaři už několik měsíců upozorňují, že v prosinci přestanou sloužit přesčasy. Reagují tím na změny v zákonech, které navrhla vláda. Lékárny mezitím stále nemají některé přípravky, a lidé se bojí, že nebudou mít životně důležitou medikaci. Jak na aktuální témata reaguje ministr zdravotnictví Vlastmil Válek?

V posledních týdnech se řeší především přesčasová práce lékařů. „To není rozpočet ministra zdravotnictví, ale zdravotních pojišťoven. Ty používají částku zhruba přes 500 miliard, kterou rozdělují cestou úhradové vyhlášky různým zdravotnickým zařízením, zdravotníkům, soukromým doktorům. Tu vyhlášku, která rozděluje ty peníze, píše ministerstvo zdravotnictví, ta je hotová. Já do ní dal jasnou pasáž, že část peněz dostanou nemocnice musí být použita na navýšení mezd. Celková částka je ve výši zhruba 6,8 miliard, ale mohla by být možná i vyšší,” vysvětluje Válek.

Lékařům vadí především přesčasy a v prosinci tak hrozí kolaps nemocnic. „Nehrozí kolaps, pravidelně jednám každý týden s řediteli nemocnic a se zdravotnickými náměstky. Na Vánoce bude zajištěn akutní provoz a všechny urgentní příjmy. Možná některá omezení v některých nemocnicích budou, ale stále debatujeme o tom, jak bude v zákoníku práce formulován systém přesčasů a postupně docházíme ke shodám. Chceme dospět k něčemu, co se bude hodně blížit k plné shodě. Máme jedinečnou možnost opravit něco, co tady třicet let nefunguje dobře, a to jak při odměňování lékařů, tak při nastavení zákoníků práce, tak aby to odpovídalo tomu, co je dobré nejen pro zdravotníky, ale hlavně pro pacienty. O ty jde vždycky.” Neakutní lékařské výkony se řeší především u praktických lékařů a tam nic takového nehrozí, plánované operace podle Válka proběhnou. „Já i kolega Jurečka uděláme všechno proto, abychom se dohodli. Dohoda je ale možná jen tehdy, když se shodneme s mladými lékaři a s odboráři na společné strategii, kterou pak schválí Poslanecká sněmovna (PS) v rychlém režimu,” slibuje ministr.

V Česku léky jsou, v lékárnách ne

Velkým tématem jsou i dostupné, případně nedostupné léky v lékárnách. V České republice léky jsou, v lékárnách ne. Problém je, že v některých krajích jsou zásoby léků třeba na 150 dnů, ale jsou kraje a lékárny, kde zásoby jsou třeba jen na jeden den nebo dokonce vůbec. Dokud nebude přijatý zákon o léčivech, který je v PS, tak já nejsem schopen donutit toho, co ten lék distribuuje po ČR, aby ho distribuoval spravedlivě do všech lékáren a všude přišlo stejné balení léků,” vysvětluje Válek současný problém. Jedna z podmínek pro distributory je, že ten lék musí dodat do všech lékáren a nemůže se stát, že některé lékárny budou mít zásoby na několik měsíců a jiné ani na den. Podle zástupců léčiv ale často výpadky vznikají mimo Českou republiku a ani oni tomu nedovedou zabránit. „Mě nezajímá, co se kde vyrábí, mě zajímá český pacient. Proto v tom zákoně je něco, co další země už uzákonily, že pokud chce distributor dodávat léky do ČR, musí mít dostatečnou zásobu, když dojde k takovému výpadku třeba na týden či 14 dní a  byl schopen pokrýt požadavky českého trhu.

Na českých školách propukla panika. A to nejen mezi učiteli, ale hlavně rodiči. Hitem mezi dětmi se staly nápoje amerického výrobce, který navíc propagují známí influenceři. Podle odborníků 700 mg draslíku, který kromě kofeinu obsahují, tak je pro dětské ledviny příliš mnoho. „Tyto energické nápoje jsou problém. Množství draslíku a kofeinu je problematické. Chceme debatovat omezení reklamy či, aby obal nebyl tak atraktivní s hospodářskou komorou. Očekávám, že se řetězce zamyslí sami nad sebou a třeba omezí prodej těch nápojů, což mohou, dětem mladších 15 let. Nápoje mají svoje rizika, ale světová zdravotnická organizace je nezařadila mezi návykové látky nebo drogy, ale jsou to rizikové nápoje. Ministerstvo zdravotnictví nemůže vydat zákaz, protože je to potravina,” reaguje ministr Válek na aktuální dění.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme