10 tipů jak předejít alergii

8. dubna 2018·Články·Lukáš Vaněk

Jaro je tu a s ním přicházejí i krušné časy pro alergiky. Lékařka Sandra Hongová z amerického Ohia dala dohromady deset rad, jejichž dodržování vám pomůže alergii předejít.

Rostliny v domě

Jednoduchá poučka: pokud trpíte sennou rýmou nebo alergií na plísně, pak je lepší mít v domácnosti co nejméně pokojových rostlin.

Používání slunečních brýlí

Zní to jako banalita, ale například výzkum v USA potvrdil, že až 35 miliónů Američanů mělo sennou rýmu způsobenou kvůli tomu, že se jim do očí dostal pomocí větru pyl. Hongová proto doporučuje nosit velké, tmavé sluneční brýle, které by přenášený pyl nepustily k vašim očím.

Zatočte s roztoči

Leckdo může trpět alergií i v domě, aniž by šel ven. Příčinou můžou být roztoči. Nejlepší zbraní proti roztočům je vyprání ložního prádla v horké vodě a následného usušení v sušičce. To je podle Hongové zaručený recept, jak se mikroparazitů zbavit.

Dovolená

Jednoduchý, ale přesto obtížný způsob jak se vyhnout pylové sezóně. Dovoleno u moře si však nemůže kdekdo dovolit a je velmi obtížné si vzít v práci volno minimálně na celý měsíc.

Vlhkost v bytě

Vlhkost prospívá plísním, a proto by bylo dobré ji regulovat pomocí odvlhčovače vzduchu nebo klimatizace.

Cestovat s rozumem

Pokud hodláte někam vyrazit během pylové sezóny, pak si dávejte pozor, abyste například v autě měli zavřená okna. Nejlepší doba na cestování je ráno a večer. Důležitá je i volba destinace, kde hodláte dovolenou strávit.

Pravidelný úklid

Místa jako okna, záclony nebo žaluzie ukrývají prach v hojné míře. Pravidelný úklid v domácnosti by proto měl pomoci v boji s alergií. Pokud má však dotyčný i alergii na čistící prostředky, pak by měl používat masku, aby aerosoly nevdechl.

Pyl nechat venku

Pokud pracujete na zahradě, pak mějte na sobě masku. Než vstoupíte zpět domů, sundejte ze sebe pracovní oblečení. Když tak neučiníte, okamžitě se po příchodu osprchujte a oblečení dejte prát.

Vyhnout se dalším škodlivým látkám

Jestliže trpíte alergiemi, pak vdechnutí jakékoli škodlivé látky může vaše příznaky ještě zhoršit. Nejlepším příkladem je kouření, které by měl dotyčný okamžitě omezit a v nejlepším případě s ním přestat úplně.

Zbavit se švábů a krys

Hongová zdůrazňuje, že přítomnost švábů nebo hlodavců v domácnosti je příčinou symptomů alergie nebo astmatu zejména u dětí.

Články - další články

Doporučujeme