5 důvodů, proč začít běhat a co dělat, aby vám to vydrželo

2. června 2020·Články·Barbora Pisingerová

Venku konečně začíná letní počasí a po dlouhých týdnech v izolaci nás láká vyrazit a něco dělat. Skvělý způsob, jak si vychutnat sluneční paprsky a dopřát tělu trochu zdravého pohybu je jít se proběhnout. Přečtěte si, proč je běh pro naše tělo prospěšný a co dělat, abychom u něj vydrželi.

Běhání patří mezi ty úplně nejrozšířenější pohybové aktivity, jakým se lidé všeho věku věnují. Je snadné a moc toho k němu nepotřebujeme. Našemu organismu přitom přináší celou řadu výhod.

Zlepšení nálady

Možná už jste slyšeli, že nám fyzické cvičení pomáhá cítit se psychicky dobře. V konečném důsledku ale může dokonce zachránit i životy. Podle americké vědecké studie totiž stačí již 30 minut běhu, aby se člověku s klinickými depresemi zvedla nálada.

Kolena

Řada lidí se bojí, že běhání těžce odnesou jejich kolena. Právě bolest kolen může nepříjemně překvapit kdekterého běžce a o poznání tak zkrátit jeho plánovanou trasu. Pokud se vám to ale stane, je to buď známka přílišného trénování a přehnané zátěže, nebo nesouvisejícího zdravotního problému. Osmiletá studie na 2 637 dobrovolnících ukázala, že čím více lidé běhají, tím nižší je šance, že budou trpět bolestí kolen či osteoartritidou.

Spánek a soustředění

Další studie na mladých lidech (věkový průměr účastníků byl 18 let) ukázala, že běhání výrazně přispívá ke zkvalitnění spánku a schopnosti soustředit se.

51 mladých lidí bylo rozděleno do dvou skupin, z nichž jedna běhala 30 minut denně, pět dní v týdnu po dobu tří týdnů. Členové druhé skupiny se věnovali jiným cvičením. Běžcům se ovšem výrazně lépe spalo, dokázali se lépe koncentrovat a všeobecně se cítili psychicky lépe.

Kognitivní funkce

Výzkum, který se zabýval rychlou chůzí, joggingem a běháním ukázal, že tyto druhy aerobního cvičení výrazně posilují naše kognitivní funkce. Dětem tyto aktivity zlepšily paměť, mladým lidem paměť a schopnost přecházet od jednoho úkolu k druhému, a u lidí středního věku už šlo o dlouhý seznam kongnitivních zlepšení, která zahrnovala například paměť nebo soustředění.

Spalování kalorií

Pálení kalorií je jeden z důvodů, proč se někteří lidé k běhání vůbec odhodlají. Dobrá zpráva je, že to skutečně funguje. Při rychlosti zhruba 5 m/h spálí průměrný sedmdesátikilový člověk něco málo přes 600 kalorií. Devadesátikilový dokonce necelých 800.

Při zvýšení rychlosti na 8 m/h by sedmdesátikilová osoba za hodinu spálila asi 860 kalorií a devadesátikilová více než 1000.

Jak u běhání vydržet

Bojíte se, že po pár vyběhnutích už se k aktivitě neodhodláte? Existuje několik fíglů, které vám mohou s motivací trochu pomoci. První z nich je pevný režim. Pokud je to ve vašich časových možnostech, stanovte si přesný den i časový úsek, kdy budete běhat. Ten se pak snažte dodržovat, co to jenom půjde.

Dalším šikovným řešením je najít si parťáka. Až přijde čas, kdy se jednomu z vás nebude chtít, druhý ho jednoduše vytáhne. Důležité je také poslouchat své tělo. Nepřepalte to hned na začátku a nepodceňujte dny určené k regeneraci. Pokud nebudete překračovat vlastní síly, šance, že u běhu vydržíte, je hned o poznání vyšší.

Články - další články

Doporučujeme