5 tipů na dokonalý vánoční interiér

4. prosince 2019·Články·Redakce

Doba diskotékově barevných vánoc je dávno pryč, a tak jsou různobarevné baňky a světýlka ve tvaru muchomůrek k vidění, bohudík, již jen na fotkách z 80. let minulého století. Nabídka vánočních dekorací je dnes ale tak široká, že si mnozí z nás každoročně lámou hlavu s tím, jaké barevné vánoční schéma zvolit a jak si sofistikovaně a vkusně vyzdobit domov na svátky.

Luxusní zlatá a královská červená

Nemusíte zrovna malovat zdi na červeno, ani si v obýváku ustájit koně jako na fotce, ale musíte uznat, že spojení zlaté a červené je nejen efektní, ale zároveň v interiéru navozuje sváteční atmosféru s nádechem luxusu. Tato barevná kombinace vypadá báječně v klasickém i moderním interiéru.

Balící papír slaďte s dekoracemi

Červenou a zlatou můžete použít nejen na prostírání a vánoční ozdoby, ale i při balení dárků. Jednobarevné balící papíry navíc využijete i v průběhu roku, takže vůbec nevadí pokud vám nějaký ten arch zbude.

Světla nepatří jen na stromeček

Svíčky na stromečku dávno nahradily žárovky a ty zase různé typy úsporných svítidel, které se díky své bezpečnosti, nízké spotřebě a široké nabídce designu perfektně hodí k navození světelné pohody v celém bytě.

Volte vždy teplejší barvy světel, intenzivní bílé světlo se hodí spíše na osvětlení kanceláří než na doladění vánočního interiéru. Některá LED svítidla se navíc dají použít i venku, takže je můžete použít třeba i v létě při večerním grilování na terase nebo zahradě.

Posviťte si a naplňte byt vůní vánoc

Vůně čerstvě upečeného cukroví vytaženého z horké trouby, smrkový les pokrytý sněhem nebo čokoláda s rumovou náplní rozplývající se na jazyku. Ne, nepopisujeme probuzení do Štědrého dne, ale vůně svíček, které mohou letos provonět i váš byt.

Vánoční náladu nejlépe navodí kombinace skořice a hřebíčku, vyzkoušet můžete také exotický cedr a vanilku.

Experimentujte a kombinujte s tím, co máte po ruce

Kupovat každý rok vánoční dekorace, na které se pak celý rok práší ve sklepě nebo skončí v lednu v popelnici, není ani ekologické ani praktické. Přitom má každý z nás v bytě spoustu předmětů, které lze s troškou snahy proměnit v dekorace, jež vám budou závidět všechny návštěvy.

Na bábovku si o vánocích nikdo nevzpomene, to ale neznamená, že nemůžete využít formu na ni pro výrobu krásného a bezpečného adventního věnce. Stačí vám k tomu něco ořechů, skleněné svícny pro bezpečné usazení svíček a něco větviček a šišek na ozdobu.

Články - další články

Doporučujeme