7 vlastností, podle kterých poznáte špatného šéfa. Má je i ten váš?

1. února 2017·Články·Redakce

Pracovat pod kvalitním vedením je v dnešní době štěstí. Ne každý ale může říct, že jeho nadřízený je zkušený a schopný vedoucí, který ví, jak motivovat svůj tým. Přečtěte si 7 vlastností špatného nadřízeného, možná patříte k těm šťastlivcům, kteří v nich toho svého nepoznají! V opačném případě zvažte, zda vás pracovní atmosféra stále ještě motivuje k lepším výkonům.

Šéf, který nedokáže vést – když chybí organizace, nastává chaos. A chaos k dobrým výsledkům rozhodně nepřispívá.

Šéf, který nehodnotí – zaměstnanci potřebují vědět, jak si vedou, jak na tom jsou jednotlivci i celá pracovní skupina. Jen díky tomu se totiž dozví, co je důležité, čeho si vedení na jejich práci váží a co možná není vůbec potřeba řešit, i když je to trápilo.

Šéf, který profituje ze svých podřízených – pokud tým odvedl dobrou práci a stálo ho to náročnou přípravu a ne zrovna hladký průběh a potom pověstnou smetanu slízne právě šéf, pak to určitě nebude motivační gesto a v budoucnu se to na aktivitě s jistotou negativně projeví.

Šéf, který při selhání obviňuje a kritizuje, místo aby podpořil – když jste úspěšní, bere to jako normální stav, a když klopýtnete, ještě vám nohy podrazí? To opravdu není člověk, kterého byste měli brát vážně. Má pravděpodobně největší problém sám se sebou.

Šéf, který nemluví pravdu – důležité informace se k vám dostávají od jiných, místo aby vám je včas řekl váš nadřízený? Vznikají pak z této neinformovanosti zbytečné problémy a řešíte je vy? A máte to opravdu zapotřebí?

Šéf, který neuznává osobní život – nutí vás pracovat 24 hodin denně, a když si chcete vzít volno nebo třeba odejít dřív kvůli návštěvě zubaře, neumožní vám to? On dobře ví, jaká je vaše pracovní doba, a vy byste to měli vědět také. Abyste totiž odváděli svou práci kvalitně, je nutné si oddychnout, zrelaxovat se a mít čas na sebe.

Šéf, který nepřijímá zpětnou vazbu – poukázali jste na něco, co nefunguje tak, jak by mělo, dokonce jste přišli s návrhem změny? Nadřízený by měl váš přístup ocenit a ne se vnitřně vztekat a mstít, že na to nepřišel sám.

 

Články - další články

Doporučujeme