Agresivní instruktor kosí nováčky v autoškole. Ukazuje, jak by se neměli na silnici chovat

19. dubna 2021·Komerční sdělení·Daniela Procházková

Na sociálních sítích se šíří videa, která s velkou nadsázkou poukazují na absurditu agresivního chování, kterému na českých silnicích čelíme.

V roli agresora není nikdo jiný než Tigran Hovakimyan, známý stand up komik. Málokdo o něm totiž ví, že se živí také jako instruktor v autoškole. Svým svěřencům chce jít příkladem a zvolil si vcelku bizarní způsob. Ukazuje jim, jak by se rozhodně neměli na silnici chovat. Jeho lekce srší nejen vtipnými situacemi, fóry nebo hláškami typu: „pořiď si papíry na humor“ nebo „tady je padesátka a ty jedeš snad mínus dvacet“.

Videa vznikala pod taktovkou režiséra Pavla Soukupa, autora oceňovaného seriálu #martyisdead, a mají oslovit zejména mladé řidiče. Jsou součástí kampaně proti agresivitě na silnicích, kterou včetně velmi emotivních televizních spotů představila vloni na podzim Česká asociace pojišťoven ve spolupráci s Besipem a Policií ČR. Češi často jezdí rychle, nedodržují bezpečnou vzdálenost a občas ani nedávají přednost tam, kde by měli. Málokdo si ale uvědomuje, že nebezpečné jsou i reakce ostatních řidičů na tyto situace. Sedm z deseti řidičů se alespoň někdy nechá vyprovokovat k agresivní jízdě, ukázal průzkum České asociace pojišťoven.

„Mladí řidiči jsou typicky velmi riziková skupina, kdy například u nejmladších řidičů v kategorii do 24 let je riziko, že způsobí nehodu, téměř 2,5 krát vyšší v porovnání s průměrnou nehodovostí v České republice. Proto je potřeba věnovat této skupině větší pozornost,“ vysvětluje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven a dodává: „My bychom je chtěli oslovit prostřednictvím videí, které s velkou nadsázkou připomínají, co jsme se rozhodně v autoškole neučili,“ uzavírá Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven. Součástí projektu je také on-line test způsobu řízení, připravený ve spolupráci s dopravními psychology. Ten už vyplnily desítky tisíc řidičů.

Pokud vás zajímá, jestli jste spíš Mirek Dušín nebo váhavý střelec, test si vyzkoušejte. Najdete ho na webových stránkách www.agresivitazabiji.cz.

Články - další články

Doporučujeme