Alergici pozor! Pylová hrůza opět udeří

9. června 2018·Články·Lukáš Vaněk

shutterstock

Pro alergiky opět nastane nepříjemné období. Jehličnany a ovocné stromy sice už odkvétají, nicméně přichází nová hrozba - pyl z travin. Ten by mohl způsobit potíže i některým nealergikům.

Podle pozorovatele počasí ze Šindelové z Karlovarského kraje Rudolfa Kovaříka je pravou bombou pro lidský organismus růst trávy. “Protože jsou pylová zrna trav mnohem menší, než je tomu u jehličnanů, mohou se snadněji dostat hlouběji do dýchacích cest a způsobit tak alergikům mnoho krušných chvílí,” vysvětlil Kovařík pro server zivechebsko.cz s tím, že pyly z trav jsou mnohem záludnější.

Mezi první trávy, která začnou dráždit alergikům dýchací cesty, patří psárka, jitrocel, šťovík, pryskyřník nebo kopretina. Kovařík upozorňuje, že i když kvůli suchému počasí nevyrostly do velké výšky, dokáží zrna uletět i deset kilometrů. “Lidé, kteří bydlí u někde u louky, budou mít co dělat, aby mohli být vůbec venku,” uvedl Kovařík.

Problémy s alergií mají letos i ti, kteří žádnou alergií netrpí. Za vše mohou směsi pylů, které dráždí oči a dýchací cesty,” vysvětlil pozorovatel počasí. Narážel na typický příklad letošního roku, kdy se směsi pylů míchají dohromady kvůli rychlému růstu trav.

Člověku nepomůže ani posekání trávy, protože to všechno zažije znovu, sice v menším měřítku, ale přesto znovu. Vypadá to, že alergiky nečeká příjemný začátek léta.

Články - další články

Doporučujeme