Bolest zad přibude na seznam nemocí z povolání. Jaké je odškodné a kdo na něj bude mít nárok?

23. března 2017·Články·Redakce

shutterstock

Za bolavá záda 50 až 60 tisíc odškodné. Bolest zad se nově dostává na seznam nemocí z povolání. Lidé, kteří trpí chronickými bolestmi v bedrech, budou mít ale velmi těžké prokázat, že mají na odškodné nárok. Zvlášť u sedavých profesí.

Téměř polovina populace nad padesát let řeší problémy zad, které jsou důsledkem přetěžování páteře. K lékaři často míří i mladší lidé, což souvisí s rostoucím počtem pracovních pozic, kdy trávíme celé dny za počítačem.

Kdo na odškodné bude mít nárok? „Kritéria jsou hodně přísná,“ řekla MF DNES Daniela Pelclová, přednostka Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Je problematické dokázat, že zdravotní obtíže jsou zapříčiněny právě sedavým zaměstnáním. „Úspěšnost žádostí bude tak dvacet až třicet procent,“ míní Pelclová. „Odhadujeme, že se bude jednat o několik desítek případů ročně,“ říká k tématu Štěpánka Čechová, tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Finanční náhrady se tak dočkají spíše lidé pracující manuálně, tedy pracovníci skladů nebo zdravotníci, u kterých je prokazatelně jasné, že jejich páteř trpí náplní jejich práce, například zvedáním pacientů. „Bude se posuzovat celodenní snímek pracovní zátěže, počty dní, kdy zaměstnanec vykonává těžkou fyzickou práci, pohyby vyžadující rotaci páteře a tak dále,“ dodala Pelclová.

Články - další články

Doporučujeme