Bolestivá menstruace trápí asi 500 tisíc Češek: Co dělat, když trpíte v práci?

6. prosince 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zkušenost s bolestivou menstruací má až 80 % Češek. 20 % se však pravidelně musí potýkat s velkými bolestmi, které výrazně narušují jejich výkon. Na pracovišti je přitom stále menstruace vnímána jako tabu a ženy proto mlčky trpí a jedí silné léky. Problematikou se zabývá iniciativa #MámSvéDny pod vedením Petry Mikulcové.

Velmi silnými bolestmi trpí opakovaně až pětina českých žen. To je kolem 500 tisíc lidí. Tyto ženy přitom mohou jejich bolesti pravidelně vyřazovat z běžného provozu. Některé ženy zvrací, mnohým se ke křečím podbřišku a bolestem beder přidávají ještě migrény. O tématu se přitom prakticky nemluví a ženy tak znovu a znovu na pracovišti mlčky trpí.

Přibližně 20 procent žen má zkušenost s velmi bolestivou menstruací, která ovlivňuje jejich pracovní výkon, paralyzuje je. Musí buď zůstat v posteli, nebo si vzít hodně prášků proti bolesti. A to není malé číslo, jen se o tom příliš neví. Ženy to nedávají najevo a snaží se to skrývat,” uvedla v rozhovoru pro Blesk.cz Petra Mikulcová, která založila iniciativu #MámSvéDny.

V práci tabu

Je to tabuizované téma a partneři nebo kolegové v práci by to měli více vnímat,” dodává Mikulcová. Sama se přitom se silnými menstruačními bolestmi musela pravidelně vypořádávat a její první kroky vedly logicky k lékaři. “Gynekologové ženám často neporadí. Pokud nevidí žádnou vnější příčinu, například cystu nebo endometriózu, tak to příliš neřeší,” tvrdí.

“Žena by se neměla nechat odbýt gynekologem. Ten by jí měl nabídnou několik řešení. Pomoci může také fyzioterapeut, který odhalí disbalance třeba v oblasti pánve nebo kyčlí,” doporučuje Mikulcová. Sama u fyzioterapeutky určitou pomoc nalezla. “Po vyšetření zjistila, že to u mě je kvůli zatuhlostem v pánvi a sedavému zaměstnání,” vzpomíná.

Jak na bolest

Možností, jak si od bolesti pomoci, je podle ženy více. “Mohou to být také bylinky, cvičení a doporučila bych, aby si žena často sedala na gymnastický míč. A pomáhá také orgasmus nebo erotické pomůcky,”uvedla Mikulcová.

Zakladatelka iniciativy se zabývá také podmínkami na pracovišti, které s měsíční bolestí nepočítají. V některých státech bylo zavedeno takzvané menstruační volno, to ovšem jako východisko pro Čechy Mikulcová nevidí. Speciální volno by prý ženám spíš ublížilo.Nejsem zastánce menstruačního volna, které v některých zemích funguje. Má to více minusů, ženy by to ocejchovalo a dávalo by to prostor k nějakým nerovnostem na pracovišti,” myslí si žena.

Některé pracovnice by se podle ní mohly stydět si o volno vůbec říct, nebo se bát, že tím utrpí jejich obraz jako profesionála. „Navíc kultura práce v Česku není tak vyspělá a neumím si představit, že by se takové volno zavádělo,“ je žena přesvědčená.

Ideální řešení

Jako lepší řešení vnímá například možnost tzv. home office, čili práce z domova, nebo plošný sick day. Dobrou alternativou je podle Mikulcové také flexibilní pracovní doba. Bohužel je ovšem velké množství pozic, kde je zavedení podobných alternativ v nedohlednu.

Také proto založila Mikulcová iniciativu #MámSvéDny. “Upozorňujeme na problém a podporujeme ženy v tom, aby bolesti řešily s lékaři a nenechaly se umlčet. A cílem je také sdílet příběhy žen, rady od odborníků z různých oborů, ať už jde o lékaře, fyzioterapeuty nebo psychology. Ženy totiž často trpí výčitkami, protože při menstruaci nezvládají to, co by chtěly,“ dodává.

Články - další články

Doporučujeme