BÝT ZAMĚSTNAVATEL, ČI ZAMĚSTNANEC?

24. září 2020·Články·Josefína Kováčová

Nechcete poslouchat ničí příkazy, ale dělat si věci konečně podle sebe? Pokud jste zároveň zodpovědní a nebojíte se riskovat, je na místě popřemýšlet o podnikání na vlastní pěst. Jedná se ale o důležité rozhodnutí, proto je nutné dobře zvážit všechna pro a proti.

Založení si vlastní firmy rozhodně není pro každého. Než se rozhodnete začít podnikat, měli byste se kriticky zamyslet, jestli na to máte, nebo jestli nebudete spokojenější jako zaměstnanci. Jak ale poznat, co je to pravé zrovna pro vás? Být zaměstnanec, který musí poslouchat příkazy svého nadřízeného, nebo zaměstnavatel, ale nést všechna rizika spojená s podnikáním?

Čas jsou peníze

Nepodnikatele, kteří uvažují o založení vlastní společnosti, často láká vidina, že nebudou muset dodržovat striktní pracovní dobu, ale budou pány svého času a sami si rozhodovat, v kolik začnou pracovat a v kolik naopak skončí. Často si ale neuvědomují, že v práci sice nebudou trávit 8 hodin 5 dní v týdnu, ale zejména ze začátku hrozí, že budou pracovat ještě déle včetně víkendů.

Obdobně je to i s financemi. Můžete si být téměř jistí, že na výplatu ve vysněné výši si budete muset počkat, v tom lepším případě, několik měsíců. Začátky podnikání jsou spojeny spíše s výdaji než s příjmy. Do doby, než vám vaše firma začne vydělávat, musíte počítat s nemalými investicemi financí i času. Pokud ale vytrváte a budete úspěšní, počáteční vklady se vám následně vrátí ve formě zvyšující se výplaty a více volného času.

Povaha a životní styl

S podnikáním je spojena velká zodpovědnost. Jako zaměstnanec jste odpovědní ve většině případů pouze sami za sebe. Pokud uděláte chybu, při nejhorším přijdete o práci, většinou si ale jen poslechnete kázání od šéfa. Naopak jako zaměstnavatel odpovídáte nejen za své chování, ale také za své zaměstnance a firmu jako celek. Případné chyby vás často budou stát nemalé peníze z vlastní kapsy, v nejhorším případě i zánik společnosti.

„Udělej to přesně tak, jak jsem ti řekl.“ Pokud vám při těchto slovech běhá mráz po zádech, jste samostatní a rádi si děláte věci po svém a zároveň jste ochotni riskovat, můžete uvažovat o tom, že začnete podnikat. Pokud naopak patříte k lidem, kteří rádi dodržují postup přesně podle zadaných pokynů a raději chodíte domů s čistou hlavou, je pro vás ideálnější volbou nechat se zaměstnat.

A co dovolená?

Je důležité si také uvědomit, že jako zaměstnanec máte ze zákona nárok minimálně na 4 týdny placené dovolené, případně pár dalších volných dnů můžete získat na základě dobré vůle zaměstnavatele. Je čím dál běžnější, že firmy poskytují svým zaměstnancům různé benefity, např. sick days nebo delší délku dovolené, než stanoví zákon.

U podnikatelů je situace složitější, protože čas strávený na dovolené jim nikdo nezaplatí. Navíc se může stát, že si dovolenou pořádně neužijí, protože budou neustále na telefonu a řešit neočekávané problémy. Na druhou stranu si ale často, pokud překonají krušné začátky a budou úspěšní, mohou dovolit odjet na delší dobu a do destinací, které si většina řadových zaměstnanců nemůže dovolit.

Rozhodnout se podnikat vyžaduje pořádnou dávku odvahy. Pokud máte rádi svůj klid, jistotu a jasně daná pravidla a zároveň jste nervózní z přijímání velkých rozhodnutí, hodíte se lépe na pozici zaměstnance. Pokud s v takovém popise rozhodně nepoznáváte a jste pravý opak, můžete směle zkusit podnikat.

 

Články - další články

Doporučujeme