Babicovo sobotní menu: Španělská tortila a česnečka!

3. července 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Také první červencovou sobotu bude na rádiu Frekvence 1 vařit Jiří Babica! A to španělskou tortilu a česnečku trochu jinak. Recepty najdete uvnitř článku.

ŠPANĚLSKÁ TORTILA

Potřebujete:
– 1 kg brambor A
– olivový olej
– pepř
– sůl
– 2 cibule
– 1 papriku zelenou
– 1 papriku červenou
– 4 stroužky česneku
– 8 vajec

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Papriky omyjeme, osušíme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na plátky.

Na veliké pánvi si rozehřejeme olivový olej a vložíme kostky brambor. Ochutíme čerstvým mletým pepřem a osolíme.

Brambory opékáme do hněda a křupava. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, chvíli opékáme, potom přidáme připravenou nakrájenou papriku a česnek.

Mezitím pořádně rozmícháme vejce. Brambory na pánvi zalijeme vejci, necháme 1 minutu na ohni a pak dáme do trouby rozehřáté na 150 st. na 10 až 15 minut.

Tortilu vytáhneme, vyklopíme na talíř a necháme vychladnout. Před podáváním posypeme nakrájenou zelenou petrželkou.
Můžeme přidat na kostičky nakrájený pikantnější paprikový salám.

ČESNEČKA TROCHU JINAK

Potřebujete:
– 6 stroužků česneku
– 4 plátky toastu (celozrnného)
– 4 lžíce olivového oleje
– 4 rajčata oloupaná, nakrájené na kostičky
– 1 litr zeleninového vývaru
– 1 bobkový list
– 1/2 lžičky oregana
– 1 špetku mletého chilli
– 1 lžíci petrželky, jemně nasekané
– sůl, pepř

Uděláme si 1 litr zeleninového vývaru tak, že dáme vařit kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel a cibuli na 1 hodinu a zcedíme.

Rajčata křížem nařízneme na bubákovi a dáme spařit do horké vody, vyndáme, dáme do studené vody, slupku sloupneme a rajčata nakrájíme na kostičky.

V hrnci na 4 lžících olivového oleje osmahneme nakrájený česnek s na kostičky nakrájenými toasty. Přidáme nakrájená rajčata, chvíli podusíme. Zalijeme zcezeným zeleninovým vývarem, přidáme 1 bobkový list, půl lžičky oregána a špetku chilli. Osolíme, opepříme a necháme 20 minut vařit.

Vytáhneme bobkový list a pomocí elektrického ručního mixeru rozmixujeme do hladka. Přecedíme přes cedník a posypeme zelenou petrželkou.

Celebrity - další články

Doporučujeme