Babicovy recepty: Nakládané matjesy * Kuřecí karbanáky

Jirka Babica si na sobotu připravil opravdu delikátní recepty! Nakládané matjesy v jogurtové omáčce a kuřecí karbanátky. Mrkněte se.

NAKLÁDANÉ MATJESY V JOGURTOVÉ OMÁČCE

Potřebujete:
* 6 nakládaných matesů, sleďů
* 1 velkou cibuli 
* 2 jablka
* hrnek jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* sůl a pepř
* cukr
* pažitku

Cibule nakrájíme na tenké plátky.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky a plátky.
Do větší mísy dáme jogurt, smícháme s majonézou, osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru.
Vmícháme jablka a na jemno nakrájenou pažitku a nakrájenou cibuli.
Matjesy omyjeme, osušíme a vkládáme do jogurtové omáčky. Přikryjeme fólií a necháme alespoň 1 hodinu odstát.
Jako příloha může být černý chléb nebo zelené lusky a vařený brambor.

KUŘECÍ KARBANÁTKY

Potřebujete:
* 300 g kuřecích prsou
* 1 chilli papričku
* 1 vejce
* 2 lžíce strouhanky
* 1 dcl smetany
* 2 stroužky česneku
* 1 cibuli
* 1 mrkev
* 2cm čerstvého zázvoru
* 1 lžíci olivového oleje
* sůl a pepř
* papriku

Kuřecí maso nameleme na masovém strojku do mísy.
Přidáme na drobno nakrájenou chilli papričku, mletou papriku, vejce a strouhanku, kterou pokapeme trochou smetany.
Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a zázvor.
Cibuli, česnek s mrkví a zázvorem osmahneme na oleji a přidáme k mletému masu. Pořádně promícháme.
Z masového těsta tvoříme pomocí mokrých dlaní karbanátky, které opékáme na oleji do křupava.
Vyndáme a podáváme s bramborovou kaší a vařenou kapustičkou.