Vyhledávání
Babicovy víkendové recepty: Kachna na šouletu a máslový moučník!
Jirka Babica o víkendu na Frekvenci 1 opět vařil samé dobroty! Pokud vám recepty ve vysílání utekly, najdete je právě teď uvnitř článku. Vaření s Jirkou Babicou poslouchejte každou sobotu a neděli dopoledne.
POMALÁ KACHNA NA ŠOULETU
Potřebujete:
* kachnu (asi 2,5 kg)
* 4 lžičky soli
* 2 lžičky kmínu
* 1dcl vody
Den předem kachnu prosolíme a okmínujeme, přikryjeme utěrkou a dáme do lednice.
Přes noc se sůl dostane do masa.
Kachnu před pečením vytáhneme, dáme do pekáčku a podlijeme 1 deci vody. Dáme ji do vyhřáté trouby na 120 stupňů na 4 hodiny.
Po 4 hodinách kachnu podlijeme a teplotu trouby zvýšíme na 180 stupňů. Pečeme dalších 20 minut.
Potřebujete na šoulet:
* 300 g hrachu
* 200 g krup
* 2 velké cibule
* výpek z kachny
* 8 – 10 stroužků česneku
* sůl, mletý pepř
* 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření
Hrách dáme do hrnce s vodou a necháme přes noc. To samé uděláme s kroupami.
Druhý den podle potřeby dolijeme vodu a uvaříme doměkka. Hrách vaříme společně s bobkovými listy a novým kořením. Po uvaření koření vyndáme. Měkké scedíme a smícháme.
Na výpeku z kachny osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek a vložíme ke kroupám s hrachem. Promícháme, dochutíme solí a pepřem.
Na talíř dáme šoulet a doprostřed porci křupavé kachny.
**
MÁSLOVÝ MOUČNÍK S MANDLEMI
Potřebujete na korpus:
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 1 hrnek smetany
* 1 hrnek cukru
* 3 vejce
* 1 vanilkový cukr
* 1 prášek do pečiva
* šťávu a nastrouhanou kůru z 1/2 citrónu
* 100 g másla
* 4 lžíce rybízové marmelády na potření korpusu
* 50 g másla a strouhanku na vymazání a vysypání formy
Potřebujete na náplň:
* 100 g másla
* 3 lžíce cukru
* 100 g mandlí
* 3 bílky
V míse smícháme cukr, mouku, smetanu, vejce, rozpuštěné máslo, šťávu a kůru z půlky citrónu, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vše promícháme. Vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme v troubě 15 minut při 180 °C.
Mezitím si vyšleháme 3 bílky a přidáme do nich lžíci cukru. Na másle si orestujeme plátky mandlí.
Upečený korpus vyjmeme z trouby, potřeme rybízovou marmeládou, navrch rozetřeme sníh a posypeme mandlemi. Dáme zapéct na 15 minut do trouby při 160 stupních.