Český atlet postoupil do semifinále MS. A nemusel přitom ani závodit

26. srpna 2015·Celebrity·Redakce

Český atlet Petr Svoboda je v semifinále mistrovství světa v Pekingu. Přitom rozběh závodu na 110 m překážek ani neběžel.

Rozběh s Petrem Svobodou měl dramatický začátek. Nejprve se zhoupnul v blocích Ronnie Ash, který proti diskvalifikaci na místě dlouho protestoval a závod se kvůli němu zdržel o několik minut. Když se ozval povel startéra “pozor” při opakovaném startu, zátěžové bloky odhalily cuknutí nohy právě Svobody. Na displeji se hned objevil reakční údaj -0,048 sekundy, přičemž povolená hranice činí 0,100 sekundy.

Rozhodčí Svobodu ze závodu vyloučili, ale vedení české výpravy podalo protest. A uspělo, jury se po zhlédnutí videa rozhodla uznat chybu. Pravidla hovoří o tom, že se atlet v blocích smí pohnout, nesmí však ztratit rukama či nohama kontakt s podložkou. Není však jasně uvedené, kdo a jak určuje, zda atlet v případě ulitého startu podle zátěžových bloků kontakt rukama či nohama s podložkou ztratil.

Na výsledek jednání čekal bývalý halový mistr Evropy dvě a půl hodiny. “Přiznám se, že mi srdce mlátilo 200 tepů. Měl jsem strach, že mě nechají běžet samotného ještě jednou, což bych nedal,” přiznal. Svoboda poběží semifinále MS ve čtvrtek ve 13:05 SELČ.

Celebrity - další články

Doporučujeme