Dagmar Kludská: Po srdečním kolapsu jsem zpomalila a přehodnotila řadu věcí!

23. září 2016·Celebrity·Redakce

Spisovatelka a respektovaná kartářka si v tomto roce prošla onemocněním, které ji donutilo se nad sebou zamyslet. Autorka horoskopů rádia Frekvence 1 Dagmar Kludská svůj boj nevzdala a osudy z karet lidem věští dál. Přečtěte si rozhovor, který v těchto dnech poskytla.

Vy jste si, paní Dagmar, začátkem tohoto roku prošla nepříjemným onemocněním. Co se vám přihodilo?

Bylo mi zle, dostala jsem srdeční kolaps. Koncem ledna mě odvezli do nemocnice IKEM, kde jsem dostala kardiostimulátor. A na této příhodě je zajímavé, že takto jsem 8. února vstoupila do roku Opice, ve kterém jsem narozena, a který právě v tento den letos začal.

Zatím musím říct, že se po této zdravotní příhodě cítím dobře, přesto jsem ale zpomalila životní a denní rytmus a přehodnotila spoustu věcí. Odpočívala jsem, jezdila s dětmi a vnoučaty na chaloupku, kde se o mě moc pěkně starali.

Říkala jsem si, že asi začnu být opomíjena, protože když se podíváte na internet, kartářek na lince či v televizi je dnes všude hodně. Ale bylo to naopak. Lidi, kteří mne znali posílali přání s brzkým uzdravením, což mi také dodalo další chuť do života. Dnes pracuju dva-tři dny v týdnu, jen proto, abych z toho nevyšla, byla mezi lidmi, byť dnes už vím, že práce není všechno, i když mě baví, nabíjí a mám radost, když se klienti vracejí. Jsem ráda, že můj výklad karet měl smysl, že jsem dobře poradila, pomohla či jen lehce nasměrovala.

Takže vás zajímá zpětná vazba od klienta?

Určitě. Pro mě je důležitá nejen tím, co mi lidi zavolají, ale také proto, že se po čase vrátí, doporučí mě dál. Vykládám karty maximálně na 2 roky dopředu, a když klienti vidí, že jim to začíná vycházet, přijdou a zvědavě se ptají, co bude dál. Nebo naopak. Když se to ještě neděje, nestalo, ptají se proč.

Mluvila jste tady o vaši nemoci. Jako kartářka máte vyšší intuici. Dostávala jste shůry nějaká znamení už před tím, nebo to přišlo z čistého nebe?

To, že mi není úplně dobře, jsem cítila. Ale pořád jsem si říkala, že to jsou chvilkové slabosti, které přejdou sami. Když jsem zkolabovala, nevěděla jsem co to je, protože jsem měla operovanou štítnou žlázu. Špatně se mi dýchalo, což jsem přisuzovala kouření, ale nakonec to bylo srdíčko. Bylo už unavené. Lékaři mě  předpovídají, že tady budu do sta.

Nedávno se mi stala jedna zajímavá událost. Po padesáti letech se mi ozvala moje první láska. Což je neuvěřitelné. Nenapadlo mě, že ho ještě uvidím. Přišel za mnou nenápadně, jako na karty, dělala jsem tedy, že ho neznám a říkala si, kdo ví, jestli si mě ještě pamatuje. Bylo mi tehdy 16 let. Píšeme si a od té doby byl u mě asi třikrát. Vzpomínáme na staré časy a jsme vděční, že si můžeme popovídat.

Dnes jste již uznávanou kartářkou, spisovatelkou. Před chvílí jste mluvila o kartářkách na telefonu nebo v televizi. Můžou se tyto vědmy, které poskytují pomoc často i několikrát za hodinu správně naladit a dobře poradit? Co si o této pomoci myslíte vy?

Já bych to takhle asi neuměla, není to moje cesta. Proto do těch televizí, telefonických hovorů už nejdu, přesto, že mě tam zvali. Jednou jsem to vyzkoušela a necítila jsem se tam ve své kůži, byť mě královsky zaplatili. Říkala jsem to tam podle data narození. Když jsem vykládala karty, měla jsem pocit, že je vykládám sama sobě. Musím mít pocit, že toho člověka cítím „na blízko“, dívám se na něj, vidím ho, mám s ním osobní kontakt.

Nemůžu druhé soudit či radit, ale myslím si, že ani přes telefon, ani obrazovku to není ten osobní, přímý kontakt, který je pro mě, jak už jsem řekla důležitý. Na výklad potřebuju se soustředit a minimálně půl hodinu, což by při tak drahých telefonických rozhovorech klient asi brzy zkrachoval a rozhozených sedm karet nemá velký význam, výklad je pak neucelený.

Může se i kartářka zmýlit? Špatně odhadnout budoucnost, vztahy?

Ale určitě. Jsme všichni jen lidi a nikde není psáno, že paní, která vykládá karty, věští je stoprocentní. I já se můžu zmýlit a taky se to někdy stalo.

Kartářka musí být také dobrý psychoterapeut. Důležité jsou také vlastní životní zkušenosti. Nehraje v tom roli ale také věk?

Měla jsem nedávno velký zážitek. Pozvalo mě na své odborné setkání 25 psychologů v čele s Dr. Šmolkou, Mgr. Douchovou, protože je zajímalo, jak vlastně s těmi lidmi pracuju. A tak jsme si popovídali, řekla jsem jim, jak pracuju s klienty a jako odměnu mi napsali dobrozdání, že jsem lidská, že jsem vlastně myšlením tak trochu na jejich vlně, úrovni.

A věk? Ano hraje. Kartářka by měla být už starší, protože právě léty nasbírá potřebné osobní zkušenosti a může radit, pomáhat především tím, co sám prožil. Ale s citem. Lidské příběhy se často opakují. Zklamání, děti, rozchody, nové lásky, konce-začátky vztahu, práce, živní výhry a prohry. Ale i přes to je každý příběh originál. Jinak to vezme Beran plný energie, jinak nějaká Rybička. I když jim něco, co by si přáli, zrovna nejde, říkám, že každý den, rok nemůže být posvícení. Když nepřichází láska a naopak se jim tady ukazuje možnost studia, vzdělávání, také tyto signály je potřeba využít. Tak se snažím je trochu nasměrovat podle toho, co jim zrovna karty ukazují.  Dál jít a správně se rozhodnout už musí oni sami. Nemůžu je vést, řídit jim život.

A to je to, co se mi nelíbí v těch televizních poradnách. Jak jim radí okamžitě od něj pryč, i když se tam toho tolik v rodině nedělo ao na první pohled to mohlo vypadat dramaticky. To přeci nejde. V té rodině můžou být děti, které by tím mohly trpět. Je potřeba posečkat, hledat vzájemně řešení. Některé kartářky na člověka s televize vyletí a dávají radikální řešení, aby se rozvedli, okamžitě odešli. To není ta správná cesta. Lidem říkám, že by měli hledat chyby taky u sebe, ne jen u druhých. Ale tak to chodí mezi lidmi stále dokola, lásky, zkalmání, touhy, svatby, rozchody. 

A jaký byl podle vás tento rok, rok Opice?

Opice sice působila zábavně a společensky, na druhou stranu ale z toho člověk nic neměl. Bylo to plytké, bez jakýchkoliv hmatatelných výsledků. A i to je pro člověka vyčerpávající, proto možná měli letos někteří lidé psychosmotaické, zdravotní potíže. Uvidíme, co nám přinese rok 2017.

Horoskopy rádia Frekvence 1 si přečtěte tady!

Zdroj: viposobnosti.cz

Celebrity - další články

Doporučujeme