Další královský skandál. Princ Andrew má jít na kobereček ke královně kvůli žalobě za obtěžování

13. srpna 2021·Celebrity·Barbora Turková

Princ Andrew (Zdroj: ČTK)

Více než 150 let tráví tradiční dovolenou britští panovníci na skotském hradě Balmoral. Alžběta II. sem poprvé přijela bez prince Phillipa a zatím to nevypadá, že by se mělo jednat o příjemný odpočinek. Dorazil sem i princ Andrew, který královně bude muset vysvětlovat žalobu kvůli zneužívání, která na něj byla tento týden podána.

Jednašedesátiletý princ Andrew dorazil na Balmoral v úterý v doprovodu své bývalé ženy, se kterou i po rozvodu zůstali přáteli a podíleli se na výchově dětí. I kvůli tomu jí má královna v oblibě. Na rodinném dostaveníčku ve Skotsku ale společně asi nebudou probírat jen příjemná témata. Princ zřejmě královně bude muset vysvětlit civilní žalobu, kterou na něj v pondělí podala Američanka Virginia Giuffrey. Tu měl princ údajně v mládí sexuálně zneužít.

Královna jistě bude chtít vědět, co je na tom pravdy a jak hodlá její syn v celém případu postupovat. Pro image královské rodiny, která je sužována spory s princem Harrym a jeho manželkou Meghan, je to další citelná rána. Experti se domnívají, že se Andrew k plnění královských povinností jen tak nevrátí.

Palác nechce případ jakkoliv komentovat, ale uvedl, že na prince se nevztahuje imunita, kterou disponuje britská panovnice a její dům. Vzhledem k tomu, že jde o civilní žalobu, prince Andrewa prý nic nenutí se soudu zúčastnit. Může ale proběhnout i přes jeho absenci.

Pro královskou rodinu je to velká nepříjemnost. Jak napsal deník Daily Mail, všechno se může táhnout roky a Andrew i celá rodina bude muset “s tímto mlýnským kamenem na krku roky žít.” Navíc se případ může stát časovanou bombou, protože právníci můžou začít zjišťovat celý sexuální život prince. Všichni se tak budou bát, co ještě může vyplavat na povrch.

Případ Virginie Giuffre (rozené Roberts) je spojen s aktivitami miliardáře Jeffreyho Epsteina, který byl obviněn ze sexuálních zločinů. V roce 2019 kvůli tomu spáchal sebevraždu. Andrew se s Epseinem přátelil a dívku měl zneužít, když jí bylo sedmnáct let. Žena je podle svých slov obětí obchodu s lidmi, který miliardář provozoval. Už v minulosti uvedla, že byla jednou z těch, které si Epstein držel jako sexuální otrokyně.

Princ Andrew veškerá obvinění odmítá. Nejdříve tvrdil, že dívku vůbec nezná, následně ale byla zveřejněna fotografie, na které ji objímá. “Může mě ignorovat, může ignorovat Virginii, ale nemůže ignorovat soudní proces,” uvedl právník Giuffre David Boies. Technicky vzato ho sice princ vypustit může, ale otázkou je, zda je to pro britskou rodinu ta nejlepší strategie. A právě to se bude řešit ve Skotsku.

Celebrity - další články

Doporučujeme