Daniel Hůlka nakonec státní vyznamenání na Hrad dnes vrátit nepůjde

28. října 2020·Celebrity·Lenka Skrzeczkova

Zpěvák Daniel Hůlka (Foto: ČTK)

Zpěvák a herec Daniel Hůlka se dnes na Pražský hrad nevydá. Původně byl rozhodnutý jít vrátit státní vyznamenání prezidentu Miloši Zemanovi, které obdržel za zásluhy v roce 2016. Nakonec si to z důvodu nových vládní nařízení rozmyslel. Chtěli se k němu do průvodu přidat lidé z široké veřejnosti a herec tak nechtěl porušit zákaz shromažďování.

“Milí přátelé, jak všichni víme, vláda opět přitvrdila ve svých nařízeních. Jsem rád, když v této době kdokoliv vyjádří svůj nesouhlas s omezováním lidských práv a svobod. Jsme však toho názoru, že účast na veřejných shromážděních se nyní může obrátit proti nám všem (viz např. poslední větší demonstrace 18. října na Staroměstském náměstí). Vzhledem k náladě, která v naší zemi panuje, jsem přesvědčen o tom, že je třeba hledat jiná konstruktivní řešení. Proto jsem se rozhodl zrušit dnešní plánovanou procházku,” napsal zpěvák na Facebook.

Hůlka původně plánoval průvod, jenže nařízení ohledně shromažďování se zpřísnila a on by musel vyrazit sám. V plánu také bylo, že by část přenášel živě na své sociální síti. “Procházku z Vyšehradu na Pražský hrad jsem avizoval v době zveřejnění otevřeného dopisu prezidentovi, kdy jsme se ještě mohli relativně svobodně scházet a shromažďovat. Původním záměrem bylo vytvořit průvod těch, kteří stejně jako já nesouhlasí s jednáním čelních představitelů naší země během tzv. koronavirové krize. Když vláda přitvrdila, udělal jsem z veřejné procházky neveřejnou a mnoho z vás mi psalo, že se ke mně “náhodně” připojí. Mezitím vláda opatření opět zpřísnila a já si nemohu vzít na svědomí jakýkoli případný zásah proti lidem, kteří by se ke mně (byť náhodou) přidali,” dodal Hůlka.

Původní otevřený dopis zveřejni zpěvák 13. října v osm hodin ráno. Text byl sepsaný jako reakce na vyjádření prezidenta Miloše Zemana v rozhovoru pro MF Dnes, ve kterém komentoval Hůlkovou účast na protirouškové demonstraci. Svému příteli v něm doporučil, aby si “dal studený a mokrý hadr na hlavu  a stáhl se na nějakou do soukromí”. To ale podle Hůlky nebylo jediné problematické vyjádření prezidenta.

Celebrity - další články

Doporučujeme