Konec přátelství mezi Hůlkou a Zemanem. “Zklamal jsi mě jako člověk i prezident,” vzkázal zpěvák hlavě státu

13. října 2020·Celebrity·Barbora Pisingerová

Zpěvák Daniel Hůlka (Foto: ČTK)

Zpěvák a herec Daniel Hůlka má v plánu vrátit prezidentovi republiky státní vyznamenání za zásluhy, které obdržel v roce 2016. Někdejší přátelství, které oba muže pojilo, navíc prý považuje za skončené. V otevřeném dopise Hůlka uvedl, že ho Zeman svými nedávnými vyjádřeními zklamal jak jako člověk, tak jako prezident.

Daniel Hůlka na svém oficiálním facebookobém profilu v úterý ráno zveřejnil otevřený dopis prezidentu republiky. Text sepsal v reakci na prezidentovo vyjádření v rozhovoru pro MF Dnes, ve kterém okomentoval Hůlkovu účast na protirouškové demonstraci. Svému příteli v něm doporučil, aby si “dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí”. Problematická jsou ale podle Hůlky i další prezidentova vyjádření.

“S panem prezidentem se znám opravdu hodně dlouho. Měl jsem ho fakt hodně rád a myslel jsem si, že jsme opravdu dobří kamarádi. Přiznám se, že jsem spoustu věcí přecházel právě proto, že jsem měl Miloše rád a každý je svým kamarádům schopný spoustu věcí odpouštět, tak jsem odpouštěl,” uvedl pro Frekvenci 1 v pořadu Host Hůlka v úterý ráno.

“Všechno má ale své hranice a tady se dá říct, že pohár trpělivosti přetekl. Poslední vystoupení pana prezidenta mi opravdu přijdu vůči lidem strašlivě nespravedlivá. Cítil jsem, že na to musím nějak zareagovat. Nemohl jsem na sobě nechat spoluvinu za takovéhle věci. Možná to zní pateticky, ale takhle jsem to cítil. Kdyby se mě na to zeptal někdo ještě před týdnem, tak bych řekl, že na to máme s panem prezidentem každý jiný názor, ale to ještě neznamená, že se musíme rozejít,” popsal své pocity.

Odříznutí od reality

“Pak jsem ale nevěřícně koukal do nějakých novin, kde se o mně Miloš vyjadřoval, jako bych byl nějaký spratek bez rozumu. Vzkazoval mi, ať si dám mokrý hadr na hlavu a stáhnu se do soukromí. Tohle se prostě podle mě mezi přáteli nedělá, tak jsem se nakonec rozhodl napsat otevřený dopis. Je to pro mě takové zametení si před vlastním prahem,” vysvětlil Hůlka.

Konec přátelství s prezidentem je pro umělce smutnou záležitostí. “Mrzí mě to, měl jsem Miloše moc rád. Ale Miloš, se kterým jsem se spřátelil, byl úplně jiný člověk, než kterého  teď vidím,” nechal se slyšet. “Myslím si, že je to nejvíc vliv okolí a naprosté odříznutí od normálních lidí a od reality,” odhadl Hůlka, co Miloše Zemana v posledních letech změnilo.

Otevřený dopis

Otevřený dopis zveřejnil Hůlka 13. října v osm hodin ráno. “Vážený pane prezidente, příteli, kamaráde, milý Miloši, donedávna jsem žil v domnění, že Tě mohu nazývat přítelem. I u těch nejlepších přátel se může stát, že nastane situace, na níž má každý z nich opačný názor. Opravdoví přátelé, kteří k sobě mají vzájemný respekt, spolu o věci diskutují a třeba se i pohádají. Opravdový přítel však nikdy veřejně svého kamaráda nezesměšní a nevzkazuje mu prostřednictvím médií, že si má dát mokrý hadr na hlavu, jen proto, že má odlišný názor. V demokracii má každý názor stejnou hodnotu. Tvůj, stejně jako ten můj nebo názor kohokoli jiného. Pokud ovšem ještě žijeme v demokratické zemi,” začíná Hůlka svůj text.

“Zklamal jsi mě, Miloši. Zklamal jsi mě jako člověk. Zklamal jsi mě jako přítel. Ale to vlastně není tolik důležité, to je věc nás dvou a našeho končícího přátelství. Ty jsi mě však zklamal také jako prezident naší země, a to už vůbec není pouze naše věc, pokračuje hudebník v dopisu, který se po sociálních sítích šíří jako lavina.

Otevřený dopis Daniela Hůlky prezidentovi České republiky, Miloši Zemanovi:Vážený pane prezidente, příteli, kamaráde,…

Zveřejnil(a) Daniel Hůlka – Oficiální dne Pondělí 12. října 2020

Nejsi o nic víc, než my

“Žijeme v těžké době, v níž je mnoho našich spoluobčanů na pokraji osobního nebo firemního bankrotu, a to v žádném případě vlastní vinou. Tito lidé se bojí o svoji budoucnost a o budoucnost svých dětí. Jde jim v podstatě o život. Tobě nehrozí nic, Ty o nic nepřicházíš. A právě v této době, kdy národ, který Tě demokraticky zvolil prezidentem své země, od Tebe očekává pomoc či slova útěchy, si Ty naopak ještě přisadíš. Řekneš lidem, že jsou neschopní, nevzdělaní a zaslouží si zkrachovat, potažmo skončit na ulici. Proč to děláš? Co Tě k tomu vede? Co si to k nám, normálním lidem, vlastně dovoluješ?” ptá se hudebník.

“Ty nejsi o nic víc než my, jsi taky jenom člověk, i když si to asi nemyslíš. Ale hlavně: Proč jsi se obrátil proti svému národu, proti obyčejným normálním pracujícím lidem? Proč se k nám chováš sprostě, agresivně, nenávistně, egoisticky, egocentricky, narcisticky a naprosto bohorovně?” pokračuje.

“Děkuji Ti za poslední lekci, kterou jsi mi dal na rozloučenou s naším přátelstvím. Ukázal jsi mi svou pravou tvář, a tím jsi mě donutil zachovat se následovně: Ve státní svátek 28. října 2020 Ti přijdu na Pražský hrad vrátit vyznamenání, které jsi mi udělil. Nemohu si ponechat toto ocenění, které jsem obdržel z rukou člověka, jakým ses ukázal být. Musel bych se za sebe stydět,” vzkázal Hůlka Zemanovi.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme