Filmový Brumbál slaví 79. narozeniny! Michael Gambon vypadá na svůj věk skvěle

19. října 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

Foto: ČSFD / Shutterstock

19. října oslaví irský herec Michael Gambon už 79. narozeniny. Ani s blížící se osmdesátkou ale své životní tempo rozvodně nezmírňuje a nadále hraje o sto šest. Mezi jeho nejslavnější role patří nepochybně postava bradavického ředitele Albuse Brumbála ze série o kouzelníkovi Harrym Potterovi. Málo kdo však ví, že nechybělo málo a stal se i Jamesem Bondem. 

Michael Gambon zůstane v srdcích fanoušků zřejmě nesmrtelný díky roli Albuse Brumbála, které se zhostil na výbornou. Na svém kontě má ale desítky dalších filmových a divadelních rolí a ani na stará kolena nemíní se herectví vzdát.

Herec pocházející z irského Dublinu začínal u divadla a brzy si vypracoval skvělou reputaci. Na divadelních prknech spolupracoval s proslulým režisérem sirem Laurencem Olivierem a stal se i členem  Royal National Theatre. Jeho filmová kariéra byla ale o něco složitější.

Ačkoli prokázal svůj nesporný talent v řadě kritiky velmi oceňovaných snímků (Bratři Karamazovi, Perfect Strangers, Cesta do války), fanoušci mu příliš mnoho pozornosti nevěnovali. Ty si získal až rolí ve filmu Tima Burtona Ospalá díra (1999).

Za svou dosavadní kariéru získal pět britských cen Bafta, Zlatý Satelit a dvě sošky Royal Television Society. Málokdo dnes ví, že Gambon měl být jednou z tváří světoznámého agenta 007 Jamese Bonda. Studio Eon Productions charismatickému herci nabídlo, aby převzal žezlo po Georgi Lazenbym a ztvárnil roli v bondovce Diamanty jsou věčné (1971). Role se však nakonec ujal Sean Connery.

Celebrity - další články

Doporučujeme