FOTO: Dominik Hašek má vlastní mediali! Podívejte se

20. ledna 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Legendární hokejový brankář Dominik Hašek si v České mincovně v Jablonci vyrazil zlatou medaili s vlastní podobiznou a také ji pokřtil. Podobně jako u jiných poct, které obdržel, je mezi českými hokejisty první, kdo má vlastní pamětní medaili.

Ražbu si Hašek užil. “V mincovně jsem poprvé v životě. Pro mě bylo tady všechno nové a zajímavé. A především jsem rád, že jsem si medaili číslo 1 mohl sám vyrazit,” uvedl Hašek, který příští týden oslaví padesátiny. Medaili s vlastní podobiznou vnímá jako ocenění celé své kariéry. “Určitě si ji schovám na nějaké pěkné místo,” dodal.

Loni na podzim byl gólman přezdívaný Dominátor jako první Čech uveden do hokejové Síně slávy v Torontu. Datum této události je uvedeno na lícové straně medaile, na kterí je i detailní portrét slavného brankáře. Na druhé straně je Haškova dvojpodobizna v brankářském postoji, na jedné je v útlém věku v roce 1970, druhá je z roku 2011.

“Na medaili je zachycena celá moje kariéra, která začala někdy v pěti letech na Matičním jezeru v Pardubicích, kde na mě střílí tatínek a já v ruce držím takové pižlátko a na nohách mám šlajfky,” zavzpomínal Hašek.

Autorem Haškovy pamětní medaile je akademický sochař Jiří Dostál. Největší úskalí pro něj představovala lapačka dospělého brankáře. “Byl to trochu oříšek, musel jsem si sehnat i skutečnou lapačku,” uvedl Dostál.

Medaile s Haškem jsou ve dvojím provedení, zlatých o průměru 28 milimetrů a váze 15,56 gramu bude vyraženo 300. Cena jedné je 25.000 korun. Prvních sto je číslovaných a už jsou rozebrané. Stříbrných o průměru 37 milimetrů a váze 31,1 gramu budou dva tisíce, prodávat se budou za 1450 korun. Část výtěžku půjde ve prospěch nadace Terezy Maxové.

Celebrity - další články

Doporučujeme