FOTO: Iva Janžurová září ve Varech! V sobotu ji tam ocení

10. července 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Patří k věrným návštěvníkům karlovarské přehlídky a už si zvykla na to, že ji na každém kroku někdo požádá o autogram a vysekne jí upřímně míněný kompliment. Letos tuto letitou lásku a přízeň publika korunuje i Cena prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii, kterou herečka Iva Janžurová převezme tuto sobotu při slavnostním zakončení.

Janžurová ve čtvrtek ve Varech osobně uvedla projekci snímku Kočár do Vídně. Tento zásadní film československé kinematografie natočil v roce 1966 Karel Kachyňa a v Karlových Varech už se jednou promítal. „Bylo to na 15. ročníku festivalu a dosahoval takové kvality, že díky tehdejšímu politickému dusnu žádné ocenění nezískal,“ zavtipkoval během úvoduMarek Eben.

Kočár do Vídně představuje komorní drama z posledních dnů druhé světové války, kdy je venkovská dívka Krista donucena dovést dva německé vojáky wehrmachtu k rakouské hranici. „Ačkoli je to vážný film, během natáčení, na němž panovaly polní podmínky, takže jsme si užili spoustu legrace,“ zavzpomínala během úvodu Janžurová.

Připomněla také, že Karel Kachyňa byl velmi přísný režisér. Když se herečka na dva dny vymluvila z natáčení, při pozdějším nácviku pádu z kozlíku ji Kachyňa srazil doopravdy. „Jsem ráda, že je film stále živý. Moc si vážím toho, že je to jedna z těch vážnějších rolí, které se mi v mé kariéře spíše komediální herečky dostalo,“ dodala na závěr Janžurová.

Celebrity - další články

Doporučujeme