FOTO: Slovenský prezident přijal u sebe v kanceláři uprchlíky! Podívejte se

26. září 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Slovenský prezident Andrej Kiska přijal ve své kanceláři uprchlíky. Ne ty současné, ale ty, kteří uprchli ze svých zemí před lety. A pak se rozepsal o tom, že na Slovensku chybí na téma uprchlíci diskuse.

Vyjádření prezidenta Kisky

Šestiletá Asma si vyzkoušela moji prezidentskou židli. Její sestra Zahra mi dnes popsala příběh, jak jejich malého bratra před šesti lety v Afghánistánu unesli a rodina musela zaplatit výkupné. Po jeho osvobození se rozhodli okamžitě uprchnout ze země. Věděli, že chtějí jít do Evropy. Nevěděli kam. Nakonec zadržela pětičlennou rodinu slovenská policie. Zůstali na Slovensku a jsou zde velmi šťastní. Zahra má 16 let, chodí na gymnázium a učí se na samé jedničky. Chce být lékařkou, stejně i její bratr.

Slováci mají čisté srdce, jsou zde velmi dobří lidé, řekl mi dnes v prezidentském paláci Ameer Mayyahi, uprchlík, který přišel na Slovensko před mnoha lety z Iráku. Vystudoval tu. Má velmi rád slovenské tradice i náš jazyk. Ačkoli jeho rodina dnes žije v USA, Ameer chce zůstat na Slovensku. Pracoval pro UNICEF, dnes podniká.

Mohammad utekl z Afghánistánu před 17 lety, když Taliban obsazoval Kábul. Od začátku věděl, že chce jít na Alovensko. V Kábulu totiž potkal Slovenku, která tam v té době pracovala a nabídla mu, že když bude cokoliv potřebovat, může se jí ozvat. Ozval se. Pomohla. Mohammad dnes pracuje jako tlumočník pro migrační úřad, pracuje na různých rozvojových projektech.

Naima je ze Somálska. Její otec odešel ze země, protože chtěl zajistit lepší život svým dětem. Když procházel přes Slovensko, zavolal dceři, že našel místo, kde budou v bezpečí. Kde jim nepůjde o život. Naima přišla a je tady šťastná. Tento rok začíná studovat na univerzitě v Bratislavě a pracuje jako tlumočnice pro migrační úřad.
Všichni vědí perfektně slovensky.

Cítím, že na Slovensku chybí diskuse o tom, zda jsme připraveni dobrovolně a iniciativní podat pomocnou ruku lidem v nouzi. Jsem přesvědčen, že bychom to dokázali. Potkal jsem množství lidí, zástupců nevládních organizací, křesťanské komunity, které jsou ochotny pomáhat. A pomoci ví určitě i stát Jen se z toho nesmí udělat jedna velká politická předvolební téma.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme