FOTOGALERIE: Čapkova vila před rekonstrukcí, která ji na roky uzavře

29. června 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Polovina dvojvily bratrů Karla a Josefa Čapků by se veřejnosti mohla otevřít na začátku roku 2018. Vilu koupila Praha 10 a nyní ji čeká rozsáhlá rekonstrukce.

Soupis předmětů z interiéru je téměř u konce, budovu a zahradu čeká rekonstrukce, která je měla vrátit přibližně do stavu z roku 1930. “Prvotním cílem je otevřít zde muzeum. Ale nechceme z toho udělat druhý Karlštejn. Ani vila, ani ulice není připravena na to, aby sem najížděly autobusy,” řekl Frekvenci 1 radní Bohumil Zoufalík.

Našel se i původní projekt z doby, kdy se vila a zahrada projektovala. Spisovatelovu polovinu dvojvily postavenou v letech 1923 až 1924 zakoupila radnice předloni od soukromého majitele za 44 milionů korun. Druhá část dvojvily paří potomkům Karlova bratra malíře Josefa Čapka.

Na dnešní prohlídce vily mohli novináři vidět například posmrtnou masku Karla Čapka, nebo osobní telefonní seznam obsahující čísla známých lidí. Prohlédnout si mohli i řadu místností, jako tu, kde se setkávali tzv. Pátečníci nebo unikátní Masarykovu židli, na které údajně nikdo jiný nikdy neseděl.

FOTO: Michal Souček (Frekvence 1)

 

Celebrity - další články

Doporučujeme