Hawkey Pierce z M.A.S.H. slaví! Herci Aldovi je dnes 80!

28. ledna 2016·Celebrity·Luboš Procházka

Pro většinu diváků zůstane Alan Alda asi navždy doktorem "Hawkeyem" Piercem z populárního seriálu MASH. Herec, který dnes slaví 80. narozeniny, toho má na svém kontě ale mnohem víc.

Alda se narodil 28. ledna 1936 do rodiny komediální hvězdy 50. let Roberta Aldy a bývalé Miss New York Joan Brownové. V dětství se musel poprat s obrnou a vyrovnat s duševní poruchou matky. Díky otci poznal prostředí divadla, na Broadwayi poprvé zazářil v roce 1961. Postupně se začal objevovat i před kamerou a v roce 1972 mu role chirurga z mobilní armádní nemocnice MASH změnila život.

Během jedenáctiletého natáčení Alda napsal scénář několika epizod, řadu z nich i sám režíroval. Za seriál dostal šest Zlatých glóbů a několik televizních cen Emmy. Objevoval se ale i v jiných snímcích. Několikrát mu dal příležitost režisér Woody Allen, znám je také ze snímků Tajemná vražda na Manhattanu (1993), Všichni říkají: Miluji tě (1996), nebo Po čem ženy touží (2000). Za postavu senátora ve filmu Letec (2005) byl nominován na Oscara.

Nikdy ale přitom úplně neopustil divadelní prkna a také pokračoval v psaní. V roce 2006 vydal humorně pojatou autobiografii s názvem “Nikdy si nedávejte vycpat svého psa a další věci, které jsem se naučil.” Poté následoval svazek s názvem “Co jsem zaslechl, když jsem mluvil sám se sebou”, kde Alda vzpomínal nejen na přelomové chvíle své kariéry. Od roku 1957 je herec ženatý s fotografkou a spisovatelkou Arlen Weissovou. Narodily se jim tři dcery.

FOTO: Shutterstock

ÚMRTÍ: Zemřel “Trapper” ze seriálu MASH, herec Wayne Rogers 

Známý filmový padouch slaví 80! Proslavil ho MASH i fešácký syn

Celebrity - další články

Doporučujeme