Herečka představující princeznu se zlatou hvězdou už pak nikdy nehrála. Proč?

20. srpna 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Už je to více než půlstoletí, kdy se na filmovém plátně objevila pohádka Princezna se zlatou hvězdou. Její představitelka Marie Kyselková dnes slaví 80. narozeniny.

Film Martina Friče o zlatovlasé princezně prchající v myším kožíšku před králem Kazisvětem je dodnes jednou z nejoblíbenějších českých pohádek. Pro Marii Kyselkovou to však byla poslední herecká role. Poté dala přednost mateřství a starosti o rodinu.

Modelka, herečka, a nakonec vrátná

Rodačka z Brna chtěla být zdravotní sestrou, pak ale přišla nabídka na místo manekýny v Praze. Tam si jí všiml režisér Jiří Sequens, který ji v roce 1955 svěřil drobnou roli ve filmu Větrná hora. Pak začala hrát v divadle S. K. Neumanna a vytvořila ještě dvě menší filmové role. Ta nejslavnější z roku 1959 přišla náhodou, když onemocněla herečka Miriam Hynková, která měla princeznu Ladu hrát.

Už během natáčení se seznámila s hercem Petrem Haničincem, za něhož se provdala a měla s ním syna Ondřeje. Jejím druhým manželem byl o 12 let mladší zubař, s nímž měla dvě dcery. Od konce 90. let pracovala Marie Kyselková léta jako vrátná na strahovských vysokoškolských kolejích v Praze.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme