Jágr pobláznil Ostravu! Na festivalu Sporťáček obdivoval handbike i karate

7. září 2016·Celebrity·Luboš Procházka

Slunečné počasí, 57 sportovních klubů a hlavně účast hokejové superstar Jaromíra Jágra. Díky tomu festival Sporťáček, největší sportovní náborová akce v republice, přilákal do Ostravy na městský stadion 4700 návštěvníků. Před jejich zraky si česká sportovní ikona vyzkoušela moderní gymnastiku, hokejbal i stolní fotbálek.

Princip festivalu Sporťáček, který byl založen bývalým hokejistou Jakubem Makaloušem, je jednoduchý. Ukázat dětem a jejich rodičům v jeden den na jednom místě desítky různých sportů a dát jim možnost, aby si vše zdarma vyzkoušeli. A poté ideálně vybrali disciplínu, jež  je bude nejvíc bavit.

V Ostravě na Městském stadionu se o tom přesvědčilo téměř pět tisíc návštěvníků, kteří dostali za odměnu kromě pohybu u 57 klubů ve všech podobách i možnost setkat se s hokejovým idolem Jaromírem Jágrem, nejlepším českým sportovcem poslední generace. Ten dorazil i jako čestný host a člen Star Teamu České sportovní.

Útočník Florida Panthers dorazil jako čestný host za doprovodu ministra financí Andreje Babiše. Vedle toho se setkal i s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou, pod jejíž záštitou se festival Sporťáček koná.

„Děti dnes mají neskutečné možnosti sportovat. Je krása vidět na vlastní oči, že výběr stojí za to. Já si jich jenom tady prošel minimálně deset, které jsem v dětství neměl šanci dělat. Otec měl pro mě jen hokej nebo fotbal. A protože věděl, že budu těžký, dal na hokej. Ve fotbale by to nefungovalo,“ uvedl Jágr.

Jágr si prošel celý areál a některé sporty i vyzkoušel. Hned za vstupní branou vlezl na hokejbalové hřiště, kde se s dětmi zdržel deset minut. Poté zkusil i moderní gymnastiku, ale s obručí si příliš nerozuměl. To pro mě není,“ uznal s úsměvem. Mnohem lépe si vedl během stolního fotbálku a v rámci charitativního projektu Nadace Agrofert na hand bike trenažéru. Následně sledoval vystoupení mladých zástupců řady sportovních klubů. Nejdéle se zdržel u exhibice karate.

„Musím říct, že poslední dva měsíce jsem se v přípravě věnoval bojovým sportům a zjistil, že je to hrozně náročné. Myslel jsem, že hokejisti dřou, ale když to srovnám například s boxem, tak ten je náročnější,“ prohlásil 44letý fenomén, který na závěr absolvoval i autogramiádu, což způsobilo frontu přes celý tletický stadion.

A jakou radu dal Jágr dětem a jejich rodičům, kteří se na Sporťáčku rozhodovali, jakou roli v jejich životě bude hrát sport a pohyb?

 „Během kariéry jsem zjistil, že když je člověk unavený, musím další den víc pracovat, abych se z únavy dostal. To je moje zkušenost, kterou jsem během těch 25 let nasbíral. Myslím, že děti mají tolik energie, že vůbec nemusí odpočívat.“

Vedle Jágra navštívili Sporťáček v Ostravě i další známí sportovci. Konkrétně fotbalisté FC Baník Ostrava Denis Granečný, Dan Ožvolda a ruský tank Arťom Mešaninov. Olympijský vítěz David Moravec táhl účast za hokejové HC Vítkovice Steel a s dětmi vydržel sportovat celý den. Individuální sporty reprezentovaly dvě populární tváře. Bikerka Tereza Němcová-Huříková, která v roce 2014 vyhrála ME v maratonu na MTB a elitní žokej Marek Stromský, muž pevně spjatý s Velkou pardubickou.

Festival myslel i ny ty kteří to potřebují. V rámci akce Sporťáček pomáhá rozdává letos díky společnosti Cetelem milion korun těm, kteří to potřebují. V Ostravě byla odměněna 9letá Karolína Dejová, tanečnice se svalovou dystrofií a vítězka speciální ceny poroty soutěže Talent roku. Sporťáček věnoval dárkový poukaz na 10 000 Kč.

Po zastávce v Ostravě míří Sporťáček v září ještě do dalších 3 měst. Už 10.9. je na programu Praha. Loni do Sportovního areálu Hamr Braník dorazilo 10 tisíc lidí a už nyní se na akci registrovalo rekordních 140 klubů. Další přijde na řadu 17.9. Brno (Areál Hněvkovského) a sérii uzavře 24.9. Plzeň (TJ Lokomotiva).

Co je festival Sporťáček

Festival Sporťáček je největší náborová sportovní akce v České republice pro děti od 3 do 18 let, která se koná pod žáštitou MŠMT a ČUS. Od roku 2011 přivedl k pohybu víc než 10 tisíc dětí. Nejmenší sportovci, ale i náctiletí, mají unikátní možnost poznat v jeden den na jednom místě, co je baví, při jaké aktivitě se cítí nejlépe a zapsat se v případě zájmu do některého z desítek přítomných klubů. Rodiče zase dostanou zasvěcené informace od trenérů, psychologů a odborníků na zdravý životní styl.

„Sporťáček je jedním z nejvýznamnějších projektů, které se zaměřují na sport a děti, a to mezi těmi, které jsou schopny přinášet dlouhodobé a opravdové výsledky. Naším hlavním cílem je dostat co nejvíce dětí k pohybu a sportu,“ říká ředitel festivalu Jakub Makalouš.

Foto: Robin Nevřala

Celebrity - další články

Doporučujeme