Jan Kraus vydal prohlášení k cenzuře jeho show. VIDEO

27. října 2016·Celebrity·Redakce

Moderátor Jan Kraus se na videu, které umístil na YouTube, vyjádřil ke kauze, která od středečního večera, kdy TV Prima neodvysílala jeho talkshow, hýbe Českem.

 „Televize Prima oznámila, že odvysílá dnes večer naši dnešní show a já z toho mám velkou radost. A myslím si, že to je to především zásluha tlaku vašeho a médií a novinářů a sociálních sítí,“ řekl v úvodu videa Kraus.

Podívejte se na celý úvod, který televize nejspíš, jak avizovala, z vysílání vystřihne:

Televize Prima ve středu večer neodvysílala avizovaný pořad, ve kterém účinkovali mimo jiné pamětník holokaustu Jiří Brady a jeho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Bývalý diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský to označil za cenzuru. Televize to odmítá a uvedla, že pořad od produkce obdržela pozdě. V upravené podobě ho odvysílá dnes večer. Pro co nejrychlejší odvysílání pořadu se vyslovil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Místo ohlášeného dílu s Bradym, Hermanem, zpěvačkou Annou K a hercem Romanem Štabrňákem Prima odvysílala reprízu staršího dílu Show Jana Krause. Televize ji uvedla stručným textovým upozorněním, že vysílá z archivu, protože tvůrci nedodali nový díl včas. Produkce s tím však nesouhlasí a tvrdí, že díl dodala stejně jako všechny předchozí.

“Vnímám to jako neslýchanou událost v dějinách demokratické České republiky, jako naprosto skandální porušení práva na svobodný projev, který zaručuje Listina základních práv a svobod ústavy, jako něco, co se nemělo stát. Je to do očí bijící cenzura,” řekl dnes Žantovský ČTK.

Žantovský byl mezi třicítkou hostů, kteří se účastnili natáčení. Na úvod pořadu zhruba třetina hostů vystoupila na podporu Bradyho v kauze státního vyznamenání. Podle Hermana prezident Miloš Zeman zařadil Bradyho na seznam vyznamenaných, pohrozil ale jeho vyškrtnutím, pokud se ministr setká s dalajlamou. S tibetským duchovním vůdcem se ministr sešel a následně řekl, že Bradyho jméno na seznamu není. Hrad Hermanovo tvrzení odmítá.

Prima tvrdí, že díl pořadu dostala od produkce teprve dvě hodiny před vysíláním a už nebylo možné zajistit, že dodrží zákonné povinnosti objektivity. Odvysílá ho dnes od 20:15. “Vedení televize Prima odmítá tvrzení, že by cenzurovala pořad Show Jana Krause. Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena Radou pro rozhlasové a televizní vysílání jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti,” uvedla mluvčí Primy Jana Mrákotová.

V prohlášení televize dále stojí, „že umístění plné verze na internet je zcela v režii produkce Show Jana Krause a ani nám tedy není známé, proč se tak již nestalo včera, a to i přesto, že jsme diváky na tuto možnost upozorňovali”.

I na to reagoval Kraus. „My máme se smlouvě s televizí Prima, že na web můžeme video umístit až po odvysílání pořadu. Že to televize Prima neví, souvisí zřejmě s tím, že naší smlouvu nemá řádně prostudovanou,“ uvedl moderátor. „Nicméně když nás k tomu televize doslova vyzývá, rádi to uděláme v co nejbližším možném termínu a dáme vám vědět,“ uzavřel Kraus.

Autor: ČTK / Anna Netušilová

FOTO, VIDEO: YouTube / Show Jana Krause

Celebrity - další články

Doporučujeme