Jára Cimrman se zrodil před 50 lety! Připomeňte si 10 legendárních hlášek českého génia

16. září 2016·Celebrity·Redakce

Pátek je pro Česko významný den. Přesně před 50 lety se zrodil největší vynálezce a univerzální génius Jára Cimrman. Google mu v rámci výročí první zmínky věnoval tématické logo Doodle.

Cimrman se vůbec poprvé objevil v rozhlasovém pořadu Vinárna u Pavouka v Československém rozhlase 16. září 1966, a to jako sochař. Postupem času ovšem svět objevoval další jeho talenty. Ještě ten samý rok bylo založeno Divadlo Járy Cimrmana, které dodnes uvádí hry přisuzované Járovi Cimrmanovi.

Protože je o Járovi známo, že je praotcem internetu, nezapomněl na jeho významné výročí ani internetový gigant Google, který mu věnoval dnešní Doodle. Logo vytvořil Nate Swinehart. 

Jak dobře znáte Cimrmana?

V souvislosti s výročím první zmínky o Cimrmanovi byl připraven internetový kvíz, díky němuž si můžete vyzkoušet, jak dobře českého vynálezce a génia znáte.

Test najdeteZDE.

Připomeňte si 10 legendárních citátů Járy Cimrmana:

1. „Jsem přenošené dítě, milostpaní. Když jsem se narodil, bylo mi dvanáct let. Od prsu mě matka nemohla odtrhnout, měl jsem již druhé zuby. Do první třídy mě přijali, až když mě matka oholila. V šedesáti jsem šel poprvé do tanečních, v sedmdesáti do učení. Za první vydělané peníze jsem si koupil třetí zuby a žebráckou hůl. Krejcárkem nepohrdnu, rád bych si koupil urnu, než je zdražej.” (Lijavec)

2. „Tady je to všechno černé na bílém, samej debil, nebo blbeček. Jenom támhle vzadu je výjimka, tam sedí dva blbečkové vedle sebe.” (Vyšetřování ztráty třídní knihy)

3. „Domů, do Prahy, do Podolí, do lékarny, do prdele to je mi smutno.” (Dobytí Severního pólu).

4. „Copak Zlatovláska, ale jmelí. Všimli jste si co se letos urodilo jmelí?” (Afrika)

 

5. „Na čem pracujete, doktore Čechove?” „Píši dvě sestry.” „A není to málo, Antone Pavloviči?” (Jára Cimrman ležící spící)

6. „Historická bitva často napáchá větší škody v učebnici než na válečném poli.“

7. „Jsem bezvýhradný ateista, až se bojím, že mě Pánbůh potrestá.“

8. „Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“

9. „Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá.“

10. „Každé zbytečné slovo je zbytečné.“

Podívejte se na nejznámější scénky ze života Járy Cimrmana:


 

 

 

 

Celebrity - další články

Doporučujeme