Marie Rottrová dnes slaví 75! Kterou její písničku máte nejraději? ANKETA

13. listopadu 2016·Celebrity·Redakce

Marie Rottrová je jednou ze stálic české populární hudby. Zpěvačka s nezaměnitelnou barvou hlasu neztrácí ani po letech na popularitě a ke svým dnešním 75. narozeninám uspořádá v prosinci velký koncert v pražské O2 Areně.

Ostravská rodačka do povědomí širší veřejnosti vstoupila na počátku 60. let, když zvítězila v televizní soutěži Poprvé před kamerou. V té době pracovala jako úřednice ve spořitelně, ale už vystupovala s ostravskými skupinami. Mezi hvězdy české popmusic se prosadila po roce 1969, kdy začala zpívat se skupinou Flamingo. Další rok už vydala své první album, celkem jich má na kontě více než 20. Za svou kariéru nazpívala přes 600 písniček. 

Několik písní si sama složila. Účinkovala často i v zahraničí. V letech 1981 až 1987 moderovala svůj televizní pořad Divadélko pod věží, kde hostovala řada známých osobností a kde také nazpívala několik duetů (mimo jiné s Karlem Gottem). Z pódií se vytratila v roce 1988, kdy se podruhé vdala a přestěhovala do německého Stuttgartu. Comeback zažila v roce 2001, kdy vydala album Podívej. K památným patří její vystoupení na festivalu Rock for People v roce 2010, kde jejím hitům aplaudovaly tisíce lidí, přestože mezi nimi byli především příznivci rocku.

Marie Rottrová za svoje umění získala řadu prestižních ocenění a trvale se umisťovala v první desítce nejoblíbenějších hudební ankety Zlatý slavík. V roce 2010 byla Akademií populární hudby uvedena do Síně slávy. Soukromí si zpěvačka vždy chránila. Teprve letos v srpnu informovala média, že se v červnu znovu vdala. Jejím třetím manželem se stal Milan Říha, se kterým žije již několik let. Z prvního manželství má dva syny, oba se věnují hudbě.

Poslechněte si jeden z nejslavnějších hitů Marie Rottrové Řeka lásky:

 

Celebrity - další články

Doporučujeme